Meeste Spaanse regio’s slaan corona-stoplicht overheid in de wind

door admin
Meeste Spaanse regio’s slaan corona-stoplicht overheid in de wind

Dat zijn de beide eilandengroepen, Cantabrië, Extremadura en Murcia. De overige regio’s hanteren een soepeler horecabeleid, zowel wat betreft het toegestane aantal gasten als de maximale bezetting per tafel. Het gaat daarbij echter niet om zware overtredingen van de aanbevolen richtlijn, maar bijvoorbeeld twee personen meer binnen, vier meer op het terras en een maximale capaciteit die 25 procent hoger is.  

Geen enkele regio meer in hoogste risicofase

De overheid doet de aanbevelingen voor de maatregelen aan de hand van het zogeheten stoplicht, dat aangeeft in welke risicofase een regio zich bevindt. Deze risicofasen gaan van ‘zeer hoog’, naar ‘hoog’, ‘gematigd’ en ‘laag’.

Geen enkele regio bevindt zich nu nog in risicofase ‘zeer hoog’. Volgens de laatste cijfers geldt nu alleen nog voor de regio’s Rioja en Andalusië risicofase ‘hoog’. In Baskenland is het risico inmiddels ‘gematigd’, de fase waarin ook Asturië, de beide Castiliës, Madrid, Aragon, Catalonië en Navarra zich bevinden. Tot de laagste risicofase mogen zich nu de regio’s Galicië, Cantabrië, Extremadura, Murcia, Valencia de beide eilandengroepen zich rekenen. 

Madrid houdt nachtleven gesloten

De regio Madrid, die zich tijdens de pandemie het felst verzette tegen het coronabeleid van de overheid, komt nu vrijwel alle afspraken die met de centrale regering gemaakt zijn na. Zelfs het nachtleven blijft op slot, terwijl het toegestaan zou zijn dit te openen. De regio negeert nu alleen nog de aanbevolen maximale gezelschapsgrootte per tafel (acht personen in plaats van zes) en hanteert een maximale bezetting binnen van 50 in plaats van 33 procent. 

Het regiobestuur van Castilië la Mancha daarentegen staat een gezelschap per tafel van tien personen toe, zowel binnen als buiten, en hanteert een maximale bezetting van 75 procent binnen en 100 procent buiten. Een regeringswoordvoerder onderbouwde dit besluit met het gunstige epidemiologische verloop in de regio waar nu 89 mensen per 100 duizend inwoners besmet zijn met het coronavirus. 

Aantal besmettingen in Andalusië omhoog sinds begin mei

Andalusië hanteert een eigen stoplicht dat minder strikt is als dat van de overheid. Zo is bijvoorbeeld ook hier de gezelschapsgrootte per tafel groter. Het regiobestuur laat zich voor het coronabeleid leiden door het oordeel van eigen deskundigen en past dit per deel van de regio toe. Sinds op 9 mei de nationale staat van alarm werd opgeheven, steeg het aantal besmettingsgevallen in Andalusië weer naar 189 gevallen per 100 duizend inwoners. 

Murcia is het strikst

Het deelbestuur van Murcia hanteert juist striktere regels dan die aanbevolen zijn volgens het stoplicht van de overheid. Hier mogen zes mensen samen aan een tafel zitten op het terras, terwijl dit er volgens het stoplicht in regio’s met laag risico maximaal tien mogen zijn. 

Dit vind je misschien ook leuk