Zeker 25 tijdens burgeroorlog in beslag genomen werken in collectie Prado Museum

door admin
Zeker 25 tijdens burgeroorlog in beslag genomen werken in collectie Prado Museum

De werken zijn door het Algemeen Commissariaat voor de Verdediging van het Kunstpatrimonium aan de collecties toegevoegd. Het gaat om onder andere werken van Bruegel en Sorolla. In 22 van de 25 gevallen werd de herkomst uitdrukkelijk vermeld bij de op de website gepubliceerde werken. In de drie gevallen waarin dit niet het geval is, komt dit doordat de schilderijen door hun slechte staat niet zijn opgenomen in het portaal voor toegang tot de collecties. De werken zijn wel gecatalogiseerd in het collectiebeheersysteem van het museum.

Mogelijk meer in beslag genomen werken

Volgens de laatste onderzoeken van de deskundige op het gebied van erfgoed en de burgeroorlog, professor emeritus Arturo Colorado Castellary, zou dit eerste cijfer hoger kunnen liggen. Het Museo Nacional del Prado heeft daarom besloten formeel een onderzoek in te stellen naar de mogelijkheid dat sommige werken in zijn collectie tijdens de burgeroorlog of tijdens het regime van Franco in beslag zijn genomen. Het doel is om eventuele twijfels over de achtergrond en context vóór hun opname in de collecties van het Prado op te helderen en, indien nodig en met inachtneming van alle wettelijke voorschriften, ze terug te geven aan de rechtmatige eigenaars.

Familie de la Sota y LLano

De kunst van de familie van de zakenman Ramón de la Sota y Llano werd in 1937 in beslaggenomen en ondergebracht in de Parador de Almagro. Arturo Colorado, die de internationale conferentie “Museum, oorlog en naoorlogs” leidde die in 2019 in het Museo Nacional del Prado werd gehouden, coördineert het werk van de onderzoekers die de verschillende archieven en dossiers van het museum grondig zullen bestuderen in verband met dit specifieke onderwerp. Deze werkzaamheden zullen worden uitgevoerd in samenwerking met de afdeling Bibliotheek, documentatie en archieven.

De buit werd verdeeld…

Van de 25 gedocumenteerde werken werden 17 schilderijen tussen 1940 en 1942 door het Algemeen Commissariaat voor het Nationaal Artistiek Erfgoed aan het Museo del Prado geschonken; vijf schilderijen werden door het Algemeen Commissariaat voor het Nationaal Artistiek Erfgoed (1942) aan het Museo de Arte Moderno geschonken; dit museum kreeg ook één schilderij van het Algemeen Commissariaat voor het Nationaal Artistiek Erfgoed (1943). Dit bleef uiteindelijk in het Museo de Arte Contemporáneo en ging later over naar het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, vanwaar het in 2016 door de reorganisatie van de collecties aan het Museo del Prado werd toegewezen. Verder gaat het om een fruitschaal en een klok van het Algemeen Commissariaat van het Nationaal Artistiek Erfgoed.

Dit vind je misschien ook leuk