Bouillonblokjes en kattenbrokken in Spaanse supermarkten achter slot en grendel

door admin
Bouillonblokjes en kattenbrokken in Spaanse supermarkten achter slot en grendel

Ook chocolade, pakjes ham of blikjes vis, waarbij het aantal diefstallen is toegenomen, worden nu in kluisjes gestopt die bij de kassa geopend worden. Dat deze producten in toenemende mate worden gestolen is volgens experts te wijten aan de gestegen prijs van alle levensmiddelen, de hoge elektriciteitskosten en brandstofprijzen.

Bekijk ook: Hoe hoge prijzen het eetpatroon van Spanjaarden beïnvloeden

Volgens de Spaanse Vereniging van Fabrikanten en Distributeurs (AECOC) gaat er jaarlijks 1,8 miljard euro verloren aan winkeldiefstallen en supermarktdiefstallen. Wel is de trend veranderd en richten diefstallen zich op minder gangbare artikelen. Het zijn niet langer alleen de duurste producten waarop de winkeldief of gelegenheidsdief zich concentreert. Nu gaat het vaak om producten die niet meer dan een paar euro kosten. Hieronder Iberische delicatessen, chocola en ook koffiecapsules. 

Bouillonblokjes

Een van de meest merkwaardige producten achter slot en grendel is ‘Avecrem’. De prijs is niet hoger dan drie euro. Toch hebben sommige supermarkten volgens La Sexta er al voor gekozen om het in kluisjes af te schermen. De diefstal van deze specerij voor soepen en sauzen is toegenomen, vooral in Galicië. Volgens de politie kan het door zijn kleur en consistentie goed vermengd worden met heroïne. Daarom zou deze kippenbouillon goed gebruikt kunnen worden om drugs te snijden.

Een andere reden zou kunnen zijn dat gezinnen, geconfronteerd met de prijsstijging van basisproducten, vaker kiezen voor kippensoep als een betaalbaar maal.

Deze vorm van diefstal wordt ‘vermogensdelicten’ genoemd, niet vanwege de hoogte van het gestolen bedrag, maar vanwege de materiële schade die het veroorzaakt aan de bedrijven die eronder lijden. De straffen voor deze diefstallen, voor degenen die geen strafblad hebben, zijn financiële boetes van 1 tot 3 maanden. Dat vertaalt zich meestal in de betaling van vijf tot zes euro per dag voor een werkmaand. 

Dit type diefstal wordt volgens de politie aangewakkerd door wederverkoop. Producten met een bepaalde prijs worden voor de helft van de prijs doorverkocht in illegale verkooppunten. Zolang dit gebeurt, zeggen ze, zullen er diefstallen blijven plaatsvinden.

Om de situatie tegen te gaan, stellen supermarkten voor om de online verkoop te stimuleren met aanbiedingen. Daarnaast zal de veiligheid van de producten die het meest verkocht worden moeten worden verhoogd. Dat veronderstelt wel een kostenstijging voor de supermarkten. Elk individueel beveiligingssysteem kost gemiddeld namelijk rond de tien euro.

Bekijk ook: Voedselprijzen in Spanje in februari weer 16,6 procent gestegen

Dit vind je misschien ook leuk