Serie Spaanse musea deel 8: het IVAM in Valencia

door admin
Serie Spaanse musea deel 8: het IVAM in Valencia

Het biedt een zeer diverse collectie hedendaagse kunst met speciale aandacht voor de Spaanse beeldhouwer Julio González en schilder Ignacio Pinazo.

De culturele sector in Spanje heeft het de laatste jaren zwaar te verduren gehad; de investering van de overheid in cultuur was nihil, de btw voor de sector werd verhoogd en de consumptie van culturele goederen nam met 28% af. Vooral in Valencia ontbrak het aan een cultureel beleid en werden er weinig creatieve initiatieven ontwikkeld. Strategieën bleven uit om toeristen naar de stad te trekken en de Valencianen tegemoet te komen in hun vraag naar cultuur. En dat, terwijl het historische centrum van Valencia een van de grootste van Europa is.

Nieuwe directie IVAM

Een belangrijke stap voor de verbetering van het culturele aanbod van de stad werd gezet met een directiewisseling van het IVAM in 2014. De voormalige directie sjoemelde jarenlang met de bezoekersaantallen en noemde zichzelf ten onrechte het zesde grootste centrum voor hedendaagse kunst ter wereld. Binnen Spanje zou het IVAM met deze zelf naar voren gebrachte bezoekersaantallen de grootste publiekstrekker zijn na het Prado en het Reina Sofia in Madrid. In september van het afgelopen jaar maakte het IVAM een nieuwe start met een nieuwe directie die de reputatie van het IVAM in ere herstelde. Het museum kan met recht weer worden gezien als belangrijk kunstcentrum voor moderne en hedendaagse Spaanse kunst uit de twintigste en eenentwintigste eeuw.

Het museumcomplex

Het museum bestaat uit twee delen: het centro Julio González en Sala de la Muralla. Het centro Julio González omvat acht galerijen en is een relatief nieuw gebouw dat in 1989 geopend. Hier bevindt zich de permanente kunstcollectie van het museum. In het souterrain van het gebouw ligt de Sala de la Muralla waar nog overblijfselen te zien zijn van een middeleeuws vestigingswerk van de stad Valencia. In dit gedeelte van het museum worden tijdelijke tentoonstellingen gehouden. Na een grote uitbreiding in 2010 werd de omvang van het museum verdubbeld en beschikt het over bijna 11 duizend zeer diverse kunstwerken.

Collectie

De moderne kunstcollectie van het IVAM wordt in een achttal thema’s tentoongesteld: Julio González, Ignacio Pinazo, fotografie en collages, installaties en nieuwe media, abstracte kunst, popart, beeldhouwkunst en schilderkunst. De complete collectie geeft een beeld van de belangrijkste kunstuitingen uit de twintigste eeuw. In al deze werken, die een belangrijke stempel op de kunstgeschiedenis zullen drukken, komt de creativiteit en het experiment van de moderne kunstenaar tot uitdrukking.

Julio González

Julio González (1876-1942) was de invloedrijkste Spaanse beeldhouwer en is baanbrekend geweest voor de moderne beeldhouwkunst. Hij rekende af met traditionele kunstvormen uit het verleden en introduceerde nieuwe artistieke technieken die vandaag de dag nog als referentie gelden. Het IVAM heeft 394 werken van González in zijn bezit waaronder tekeningen, beeldhouw-, schilder- en edelsmeedkunst. Deze kunststukken werden grotendeels door erfgenamen van de kunstenaar gedoneerd. Ook zijn er werken van zijn broer Joan González en dochter Roberta te zien.

Ignacio Pinazo

Igacio Pinazo (1849-1916) was een van de beroemdste Valenciaanse impressionisten. Pinazo gaf samen met een aantal tijdgenoten een nieuwe wending aan de schilderkunst en introduceerde een modernere visie op de kunst. Pinazo wordt gezien als een van de belangrijkste Europese schilders uit zijn tijd. Het IVAM heeft meer dan honderd schilderijen en zeshonderd tekeningen van deze kunstenaar in zijn collectie.

Fotografie

Het IVAM was het eerste museum dat fotokunst in zijn collectie opnam. Deze fotocollectie geeft een beeld van de belangrijkste ontwikkelingen binnen dit genre uit de twintigste en eenentwintigste eeuw. Er zijn foto’s te zien uit de eerste artistieke fotografieperiode waarin met diverse technieken werd geëxperimenteerd. Dit wordt aan gevuld met foto’s van een lichting vernieuwende kunstenaars die de fotografie verder ontwikkelde in de periode tussen de twee wereldoorlogen. Ook is er werk te zien van Spaanse en Europese fotografen dat niet is opgenomen in Amerikaanse museumcollecties.

Het IVAM wil met deze fotosectie twee misverstanden uit de wereld helpen die onlosmakelijk verbonden zijn met de ontwikkeling van de fotokunst. Ten eerste is een foto meer dan een simpele weergave van de realiteit die door middel van een apparaat is vastgelegd. Ten tweede is een foto al een uniek kunstwerk op zich, ook al heb je de mogelijkheid het eindeloos te reproduceren. Het is niet de technische bewerking van de foto die het tot een uniek object maakt. 

In de collectie zijn foto’s te zien van onder andere László Moholy-Nagy, El Lissitzky, Alexander Rodchenko, Walker Evans, Cartier-Bresson, Edouard Steichen en Manuel Álvarez Bravo.

Popart

Het IVAM heeft een bijzondere collectie popart; een kunststroming die ontstond in de grote Amerikaanse en Engelse steden van de twintigste eeuw. Alledaagse gebruiksvoorwerpen werden als motieven gebruikt voor kunstwerken waarmee de nieuwe maatschappelijke waarden werden gesymboliseerd.

De popart ontstond aan het einde van de jaren vijftig van de vorige eeuw en is onlosmakelijk verbonden met het ontstaan van de consumptiemaatschappij. De ontwikkeling van deze kunststroming verliep in Europa en Amerika op verschillende wijze. Beide stromingen zijn vertegenwoordigd in de collectie van het IVAM.

In deze sectie zijn kunstwerken te zien van onder andere Jasper Johns, Richard Hamilton, Juan Genovés, Equipo Crónica en Sigmar Polke.

Construyendo Nuevos Mundos

Op 12 maart van dit jaar opende het IVAM de belangrijkste tentoonstelling sinds de directiewisseling van het afgelopen jaar. Bijna duizend avant-gardistische kunstwerken die gemaakt zijn tussen 1914 en 1945 worden tentoongesteld. Het werk van deze avant-gardisten vormt het hart van de museumcollectie en wordt door de nieuwe directeur opnieuw onder de aandacht gebracht. Volgens hem is deze verzameling de grootste van alle Europese musea. De werken worden niet op chronologische volgorde, maar thematisch tentoongesteld. Er is werk van een groot aantal kunstenaars te zien, waaronder Kurt Schwitters, Marcel Duchamp, Alexander Calder, Naum Gabo en Helios Gómez. De tentoonstelling is te bezichtigen tot 10 april 2016.

Er zijn doorlopend diverse tentoonstellingen in het museum te bezichtigen. Bovendien worden er workshops en lezingen georganiseerd en concerten gegeven.

Restaurante La Sucursal

Op de eerste verdieping van het museum bevindt zich een restaurant met een Michelinster: Restaurante La Sucursal. Op de kaart van La Sucursal staan creatieve gerechten die worden bereid met verse marktproducten. Traditionele mediterrane recepten worden op eigen wijze herzien met de modernste culinaire technieken.

Lees ook in deze serie over museo Thyssen Bornemiszamuseo Del PradoMuseo Rein Sofia in Madrid, Teatro Museo Dalí in FigueresMuseo Guggenheim in Bilbao, Museo de Bellas Artes in Sevilla en over Casa de Pilatos in Sevilla.

Dit vind je misschien ook leuk