Spanje onthult vermogen topministers en ambtenaren

door admin
Spanje onthult vermogen topministers en ambtenaren

De activa van ruim duizend hoge ambtenaren inclusief 38 huidige en voormalige ministers werden gepubliceerd. Uit de lijst blijkt dat het huidige kabinet drie ministers telt die miljonair zijn. Bovenaan de lijst staat de minister van Buitenlandse Zaken, Josep Borrell. Hij gaf een vermogen op van 2,77 miljoen euro. Daarna volgt Isabel Celaa, de minister van Onderwijs en de woordvoerder van de regering met een vermogen van 1,62 miljoen euro. Pedro Duque, de deze week in opspraak geraakte minister van Wetenschap, Innovatie en Universiteiten, bezit 1,5 miljoen euro in activa. Hij wordt – volgens hem zelf ten onrechte – ervan beschuldigd belastingen te ontwijken ten aanzien van zijn twee woningen.

Isabel Celaa zei in een persverklaring op vrijdag waarin de publicatie werd aangekondigd: ‘Deze regering maakt een echte stap voorwaarts op het pad van transparantie, in het geloof dat dit de enige manier is om in een democratie vooruit te komen.

Premier Sánchez

De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft 180.794 euro aan onroerend goed opgegeven en passiva van 192.000 euro (bestaande uit kredieten, leningen en schulden). Dit is meer dan twee jaar eerder gepubliceerd werd als gevolg van een hypotheek. De premier heeft 21.434 euro aan deposito’s op betaalrekeningen en andere financiële producten en 5.667 euro aan aandelen en participaties. Daarbij verklaarde hij 135.093 euro aan vermogen in andere ‘activa en rechten van economische inhoud’ te bezitten. Waarmee zijn totale vermogen op 342.990,83 euro komt.

Mariano Rajoy

Zijn voorganger, Mariano Rajoy Brey bezit een vermogen van 1.606.171,17 euro. Dit is inclusief onroerend goed, deposito’s, aandelen en andere goederen. In 2012 begon hij zijn carrière als premier met een vermogen dat op 1.262.230 euro werd geschat, terwijl zijn voorganger José Luis Rodríguez Zapatero verklaarde zijn post als premier te verlaten met 130.562, 14 euro en zonder schulden.

De 1.062 hoge ambtenaren van wie hun vermogens zijn gepubliceerd, maakten deel uit van de Spaanse overheid tussen 1 juli 2014 en 26 juli 2018. Bovenaan staat Pedro Arguelles Salaverría, de voormalige staatssecretaris Defensie met ruim 49 miljoen euro aan activa en 20 miljoen aan passiva. Helemaal onderaan staat Julia Chica Linares, voorzitter van de Spaanse Raad voor de Jeugd met 600 euro aan activa.

Van allemaal bezitten 200 hoge ambtenaren een vermogen van meer dan 1 miljoen euro.

Klik hier voor de complete interactief doorzoekbare lijst in de krant El Mundo.

Dit vind je misschien ook leuk