Sánchez verkiest samenwerking boven conflict in zijn regering

door admin
Sánchez verkiest samenwerking boven conflict in zijn regering

De kleine regionale en nationalistische partijen uit Catalonië, Baskenland, Valencia en de Canarische Eilanden steunden de motie van wantrouwen tegen de voormalige door corruptie geplaagde regering-Rajoy, waarmee Sánchez in juni premier van Spanje werd. Omdat Sánchez nu een minderheidskabinet leidt heeft hij de steun van de linkse protestpartij Podemos en die nationalistische partijen hard nodig om dingen gedaan te krijgen. En natuurlijk willen die partijen dingen terug voor hun steun. 

Of dat tot lastige situaties zal leiden, gaat vooral blijken bij het aannemen van de begroting voor 2019 en bij Sánchez’ opstelling ten aanzien van de onafhankelijkheidsbeweging in Catalonië. Tijdens een forum georganiseerd door persbureau Reuters in de Verenigde Staten, waar Sánchez op staatsbezoek is, ging het over de Algemene Staatsbegroting. In dit verband maakte de premier de opmerking: ‘Als de onafhankelijkheidsbeweging prioriteit geeft aan conflict, gaan we naar verkiezingen’. 

Met betrekking tot de situatie in Catalonië zei Sánchez dat zijn partij PSOE ‘de diversiteit van Spanje erkend en de aparte status van Catalonië. Hij bleef ferm in zijn ‘verdediging van de Grondwet en de territoriale eenheid’ van zijn land. Hij vroeg aan de president van de Generalitat, Quim Torra, ‘zijn deel moet bijdragen’ en voegde daaraan toe dat er verkiezingen zullen volgen als er conflict ontstaat. Begin september zei Sánchez nog voorstander te zijn van een ondervraging over zelfbestuur in Catalonië.

‘De crisis in Catalonië wordt opgelost met een diepgaande dialoog, het is een politiek probleem dat politieke oplossingen vereist’, zei Sánchez die er aan herinnerde dat de PSOE in staat is geweest tot een economisch akkoord met Catalonië te komen ‘nadat dat tien jaar lang niet was gelukt’. 

De Spaanse premier denkt dat de begroting eind november zal worden goedgekeurd. Hij bekritiseerde in dit verband de PP en Ciudadanos ervan ‘voorstander te zijn van soberheid’ en ’tegen investeringen’. Volgens Sánchez schaadt de houding van de oppositie Spanje. ‘Brussel heeft ons marge gegeven’, zei Sánchez die zijn gehoor ervan verzekerde dat als er onvoldoende steun komt voor zijn begrotingen, het uitgavenplafond van de PP aangehouden zal worden. Hij is er zeker van dat zijn regering ‘Spanje voor altijd kan veranderen’.

Donkere wolken

Niet alleen de crisis met Catalonië of de staatsbegroting bedreigen het kabinet van Sánchez. Ook het feit dat twee van zijn 17 ministers die deze week in opspraak raakten, zorgt voor donkere wolken boven de regering. Het gaat om de minister van Wetenschap en Innovatie Pedro Duque en minister van Justitie Dolores Delgado. De eerste zou twee huizen bezitten op naam van een bedrijf om belastingen te ontwijken en de tweede deed in 2019 compromitterende uitspraken die te horen zijn op een donderdag gepubliceerde geluidsopname. Daarbij komt nog het proefschrift-schandaal waarin ook de naam van de Spaanse premier in verband wordt gebracht met mogelijke plagiaat.

Dit vind je misschien ook leuk