Basisinkomen kost Spanje circa 5,5 miljard euro

door admin
Basisinkomen kost Spanje circa 5,5 miljard euro

De verschillende samenstellingen (met of zonder kinderen, aantal kinderen en armoedegraad) van die huishoudens worden gereduceerd in 12 type huishoudens. De totale kosten om dit basisinkomen uit te betalen worden geschat op 5,5 miljard euro per jaar. Dit bedrag is gelijk aan iets meer dan de helft van de totale pensioenkosten in het land in een maand en zal naar gelang de tijd vordert omlaag gaan naarmate het basisinkomen andere sociale uitkeringen absorbeert. 

De ministeries van Inclusie en Sociale Zekerheid en Belastingen zijnverantwoordelijk voor het ontwerp en uitvoering van het universele basisinkomen. Ze staan hierbij in contact met het ministerie van Arbeid en de vicepresident van het ministerie van Sociale Rechten, Pablo Iglesias. 

De regering verwacht het basisinkomen te kunnen lanceren in mei. Het gaat om een permanent instrument, zoals is overeengekomen in het regeerakkoord van 30 december jl. Dit voorzag in een ‘algemeen inkomensgarantiemechanisme voor gezinnen met geen of erg lage inkomens’.

Volgens bronnen bij de overheid staat het fundament voor het basisinkomen al overeind. De begunstigden mogen de steun gedurende enkele maanden combineren met een baan. Het idee is het stimuleren van de entree op de arbeidsmarkt van de mensen die het basisinkomen ontvangen in plaats van hen daarvan af te schrikken. Wel zullen in samenwerking met de Seguridad Social en Spaanse belastingdienst alle gezinsinkomsten nauw in de gaten gehouden worden om fraude met het universele basisinkomen te voorkomen.

Verder zal worden afgestemd met de autonome regio’s, waarvan vele al een eigen sociaal vangnet hebben met uitkeringen voor mensen zonder enige vorm van inkomen van tussen 300 en 726 euro per maand. Ook worden gemeentes bij het verhaal betrokken. 

Dit vind je misschien ook leuk