Spaanse multinational Repsol wil klimaatneutraal zijn in 2050

door admin
Spaanse multinational Repsol wil klimaatneutraal zijn in 2050

Directeur Energie en Klimaatverandering van Repsol, Antonio López, liet weten dat het terugdringen van de CO2-uitstoot zijn limieten kent en dat er nieuwe, natuurlijke technologieën ontwikkeld moeten worden om CO2 op te slaan in bodem, bossen en oceanen. Een forse uitbreiding van het aantal bomen en het tegengaan van de ontbossing is nu nog de meest effectieve oplossing. 

Ontbossing van volwassen bomen voorkomen

(Her)bebossing is een klimaatoplossing voor de middellange termijn omdat het doorgaans 40 jaar duurt voordat jonge bomen volwassen zijn en in staat zijn om CO2 op te nemen. Daarom is het van groot belang dat de bossen die er nu zijn, zo veel mogelijk behouden blijven. Repsol onderzoekt de mogelijkheden om de ontbossing in onder andere Maleisië, Peru en Colombia tegen te gaan. Ook wordt volgens López onderzocht wat de impact van bebossing op de bescherming van de biodiversiteit is. 

Milieu en mens

Om te helpen de klimaatverandering tegen te gaan, heeft Repsol 21,39% van het Spaanse bedrijf Sylvestris overgenomen. Sylvestris zet zich in voor het herstel en de aanleg van nieuwe bossen en het bedrijf voorziet dat met de steun van Repsol in de komende drie jaar 2.200 hectare grond kan worden bebost. Dat is goed voor de opname van 165 ton CO2. De projecten van Sylvestris vinden plaats op zowel nationaal als internationaal niveau. In totaal zullen de bebossingsprojecten zo’n 2.500 nieuwe arbeidsplaatsen creëren die grotendeels zullen worden opgevuld door mensen uit de rurale gebieden, waar ontvolking een reële bedreiging is. Repsol Impacto Social, het onderdeel van Repsol dat investeert in Sylvestris, ondersteunt bedrijven die zich inzetten voor energietransitie en kwetsbare groeperingen uit de samenleving.  

Ontwikkeling nieuwe technologieën

Voor het ontwikkelen van de nieuwe technologieën voor klimaatneutrale CO2-uitstoot, werkt Repsol samen met Oil & Gas Climate Initiative (OGCI), een organisatie waarbij twaalf grote bedrijven uit de sector zijn aangesloten. OGCI investeert zo’n 850 miljoen euro in deze ontwikkeling voor de aangesloten bedrijven. Met het eigen wetenschappelijk onderzoekscentrum Repsol Technology Lab evalueert Repsol de projecten voor geologische opname van de CO2-emissie. Het Lab ontwikkelt eveneens technologieën om de opgenomen CO2 om te zetten in nieuwe grondstof voor brandstoffen of andere producten zoals bouwmaterialen. 

CO2-opname in oceanen en landbouwgrond

Repsol onderzoek ook andere mogelijkheden voor CO2-opslag die nu nog in de kinderschoenen staan. Daarbij valt te denken aan fertilisatie van oceanen waarmee de groei van plankton wordt gestimuleerd, die door middel van fotosynthese weer grote hoeveelheden CO2 kan opslaan. Een andere mogelijkheid is de zogeheten Direct Air Capture, waarbij CO2 direct uit de lucht wordt gezogen en hergebruikt of het zogeheten BECCS, waarbij CO2 wordt opgevangen bij verbranding van biomassa en in de grond wordt opgeslagen, waarmee de emissie in de lucht per saldo nul is.

Met kleine aanpassingen in landbouwtechnieken kan de hoeveelheid organisch materiaal in de bodem worden verhoogd waarmee meer CO2 uit de lucht in de grond kan worden opgenomen. Dit zou een grote bijdrage kunnen leveren aan het verkleinen van de CO2 footprint van andere belangrijke economische sectoren zoals de landbouw en de veeteelt, die zo’n 25% van de CO2-uitstoot voor hun rekening nemen.  

Dit vind je misschien ook leuk