Ruim 70 procent van IBEX-35-bedrijven nog niet op oude niveau

door admin
Ruim 70 procent van IBEX-35-bedrijven nog niet op oude niveau

Tot nu toe hebben de 35 beursgenoteerde bedrijven van Spanje samen een verlies van 19,4 procent ten opzichte van begin 2020 geleden. Dit verlies is echter niet gelijk verdeeld; tien bedrijven staan inmiddels hoger genoteerd dan voor de pandemie, de overige 25 zitten nog onder dat niveau.  

Grootste verlies voor IAG

Van de Ibex-35-bedrijven lijdt International Airlines Group (IAG) het grootste verlies (-63,7 procent). De komst van het coronavaccin heeft de verliezen van de grote bedrijven in de toeristische sector vooralsnog niet kunnen compenseren. Toch zien deskundigen dankzij de fusie van Iberia en Britisch Airlines geen ernstige bedreiging voor het voortbestaan van IAG. Analisten en investeerders laten zich positief uit over het flexibele management van IAG dat met herkapitalisatie reddingsoperaties heeft weten te voorkomen. 

Moeizaam herstel voor bankensector

Na IAG is het grootste verlies voor de Spaanse bank Sabadell die sinds februari vorig jaar een daling van 53,1 procent en een mislukte fusiepoging met BBVA moest incasseren. Met een winst van twee miljoen euro is Sabadell echter niet in de rode cijfers beland. De grote vraag is nu hoe het strategische plan van het nieuw aangetreden management eruit gaat zien. Van de Spaanse banken is alleen Bankia erin geslaagd terug te komen op het niveau van voor de coronapandemie met een stijging van 4,78 procent na een geslaagde fusie met CaixaBank. 

In de lijst met bedrijven die de waarde van hun aandelen met meer dan 30 procent zagen afnemen zijn vrijwel alle sectoren vertegenwoordigd, waaronder vastgoedbedrijf Merlin (-38,4 procent), telecommunicatiebedrijf Telefónica (-36,4 procent), farmaceut Grifols (-31,9 procent), infrastructuurmultinational Ferrovial (-31,9 procent) en technologiebedrijf Indra (-30,4 procent). 

Nieuwkomers doen het goed

Uitblinkers op de Ibex-35 zijn de recent op de beurs aangetreden energiemultinational Solaria en de farmaceut PharmaMar. Dankzij de toegenomen belangstelling voor duurzame energie en de strijd tegen het coronavirus nam de groei van deze bedrijven in de afgelopen 12 maanden toe met respectievelijk 115 en 104 procent. Alleen Siemens Gamesa boekte met een toename van 121 procent in de afgelopen twaalf maanden een nog beter resultaat.

Dit vind je misschien ook leuk