Overheidssteun bereikt maar klein deel van Spaanse bedrijven

door admin
Overheidssteun bereikt maar klein deel van Spaanse bedrijven

Dat blijkt uit een berekening die El País heeft gemaakt met gegevens van Axesor, de Spaanse belastingdienst en de Spaanse Federatie voor Bedrijven CEOE. Het zijn voornamelijk de bedrijven die gebruikgemaakt hebben van de tijdelijke werkloosheidsregeling ERTE, die toegang krijgen tot het Spaanse noodfonds. Dat betekent dat maar 180 duizend van de 2,2 miljoen ondernemingen in Spanje voor de geleden coronaverliezen worden gecompenseerd. 

Bovendien is de steun bestemd voor maar 95 van de in totaal 538 sectoren van de Spaanse economie; dat is maar één vijfde deel. Van alle Spaanse bedrijven is maar één op de zes ondernemingen actief in een van deze 95 sectoren. Voor kleine zelfstandigen is dat het geval voor één op de drie ondernemingen. Dat blijkt uit gegevens van Axesor, een bedrijf voor kredietrisicomanagement. 

Steun voor maar vijf sectoren

Niet alleen moeten bedrijven aan alle verplichtingen voor de belastingdienst en de Seguridad Social hebben voldaan, ook moet 2019 een winstgevend jaar zijn geweest. Aan laatstgenoemd criterium voldoet nog niet de helft van alle ondernemingen in Spanje. Het komt erop neer dat maar één op de twaalf bedrijven kan profiteren van de 7 miljard euro (van de in totaal 11 miljard) die als directe steun door de Spaanse overheid wordt uitgekeerd. Daarbij moet er in 2020 een omzetverlies van minimaal 30 procent zijn geweest en dat was, gemiddeld genomen, maar in vijf van de meer dan 80 sectoren het geval. Dat betrof de reissector (met een omzet van -75 procent), de toeristische accommodatiesector (-68 procent), de luchtvaart (-60 procent), bars en restaurants (-43 procent) en de filmsector (-34 procent). 

Volgens een berekening van de CEOE blijft nu een omzetverlies van minimaal 92 miljard euro binnen de niet geselecteerde sectoren ongecompenseerd. Voorbeelden daarvan zijn de autoverkoop en reparatiesector met een geleden omzetverlies van 17,5 miljard euro, de bouwsector (-17,2 miljard euro), autofabrikanten (-8,1 miljard euro), de metaalsector (-5,5 miljard euro) en reclame en marktonderzoek met een verlies van 3,5 miljard euro. Omdat zelfs binnen de geselecteerde sectoren nog bepaalde bedrijfstakken buiten de boot kunnen vallen, heeft de Spaanse Alliantie voor Commercie en Horeca erop aangedrongen alle bedrijfstakken in het hulpprogramma op te nemen. 

Doekje voor het bloeden

Door strenge criteria te verbinden aan het noodfonds, wil de Spaanse regering voorkomen dat er geldt verdwijnt naar bedrijven die het ook voor de coronapandemie al moeilijk hadden. Hoe dan ook krijgen de wel nog levensvatbare bedrijven die voor het noodfonds in aanmerking komen geen grote bedragen uitgekeerd. Kleine en middelgrote ondernemers met maximaal tien werknemers krijgen een maximale steun van 40 procent van alles boven de eerste 30 procent omzetverlies. Voor alle overige bedrijven is dat 20 procent van alles boven de eerste 30 procent omzetverlies. Het mimimaal uit te keren bedrag is 3000 euro voor zelfstandigen in het midden- en kleinbedrijf en 4000 euro voor alle overige bedrijven. 

Wachten 

En dan rest nog de vraag hoe lang het gaat duren voordat de toegekende compensatie aan de bedrijven wordt uitgekeerd. Als sinds oktober vorig jaar is de roep om urgente overheidssteun groot. Omdat het geld eerst nog verdeeld moet worden over de verschillende regio’s, wordt het geld mogelijk pas in de zomer aan de noodlijdende ondernemingen in Spanje uitgekeerd.  

Dit vind je misschien ook leuk