Uitbreiding luchthaven El Prat Barcelona goed nieuws voor Spaanse economie

door admin
Uitbreiding luchthaven El Prat Barcelona goed nieuws voor Spaanse economie

Sánchez toonde zich verheugd over het akkoord over de toekomstige uitbreiding van de luchthaven Josep Tarradellas-El Prat in Barcelona. De overeenkomst is dinsdag gesloten met de Generalitat, de deelregering van Catalonië en stelt de autonome regio, die de laatste jaren wat ‘achterop’ is geraakt, weer in staat ‘een veel grotere bijdrage’ te leveren aan de economische groei van Spanje.

Net voor het zomerreces

De Spaanse premier benoemde de overeenkomst tijdens een persconferentie na een ontmoeting met de koning in het Marivent-paleis, het zomerverblijf van de Spaanse koninklijke familie in Palma de Mallorca, waar hij de laatste ministerraad voor het zomerreces voorzat.

Sánchez stelde uitdrukkelijk dat de Spaanse regering de intentie heeft om het Statuut van Autonomie van Catalonië na te leven en in haar betrekkingen met de deelregio zowel de ‘samenwerking vanuit de multilaterale ruimte’ met alle deelregio’s als de bilaterale ruimte die door de hoogste autonome verordening wordt bepaald, te combineren. 

Goed nieuws

In deze context benadrukte hij dat het ‘goed nieuws is voor Catalonië en voor Spanje als geheel’ dat de overeenkomst over El Prat is gesloten nu Spanje op weg is naar economisch herstel. ‘De afgelopen jaren is de groei van Catalonië achtergebleven, en met deze overeenkomst leggen we de basis voor een sneller herstel in Catalonië dat daarmee ook een veel grotere bijdrage aan de economische groei van Spanje kan leveren’, zei Sánchez, die eraan toevoegde dat de Catalaanse economie 25% van de Spaanse economie uitmaakt.

Investeringen in luchthaven Madrid 

De Spaanse premier maakte van de gelegenheid gebruik om erop te wijzen dat er ook een akkoord is bereikt over investeringen in de luchthaven Adolfo Suárez Madrid-Barajas. ‘Ook dit is een katalysator voor de economie en het herstel van Spanje,’ voegde hij eraan toe.

Dit vind je misschien ook leuk