Arbeidsmarkt Spanje nog altijd gekenmerkt door tijdelijkheid en onzekerheid

door admin
Arbeidsmarkt Spanje nog altijd gekenmerkt door tijdelijkheid en onzekerheid

Eerder deze week kwam het ministerie van Werkgelegenheid met de cijfers van augustus. Minister Yolanda Díaz was verheugd over de extreme daling van de werkloosheid in augustus. Toch verloor de Spaanse sociale zekerheid (Seguridad Social) in augustus 118.004 betalende leden. Op 31 augustus zelf gingen er volgens de officiële cijfers liefst 294.808 banen verloren in Spanje, het hoogste aantal sinds de pandemie zijn intrede deed. Alleen in augustus 2018 gingen er met 304.632 meer banen verloren. De oorzaak hiervan is dat heel veel tijdelijke contracten in de toeristische sector op 31 augustus aflopen. 

Spaanse arbeidsmarkt onzeker en tijdelijk

Een groot deel van deze beëindigde contracten wordt echter per de eerste van de volgende maand meteen weer voortgezet zodat er alleen in de statistieken gesproken kan worden van een moment waarop zoveel arbeidsplaatsen zijn vernietigd. In de realiteit gaan mensen de volgende dag weer aan het werk op basis van een nieuw tijdelijk contract. De arbeidsmarkt in Spanje wordt in dit opzicht meer dan ooit gekenmerkt door tijdelijkheid en onzekerheid. Want werknemers zijn nooit zeker óf hun contract na een maand wel weer wordt verlengd. 

Herstel arbeidsmarkt zichtbaar maar erg fragiel

Hoe dan ook is de nettobalans (het aantal opzeggingen van arbeidscontracten minus het aantal inschrijvingen) sinds 2018 niet zo hoog geweest. El País schrijft op donderdag dat het herstel van de arbeidsmarkt in Spanje zichtbaar is doordat er in augustus meer nieuwe contracten zijn getekend dan bijvoorbeeld in augustus 2020.

Meeste contracten in Spanje van tijdelijke aard

Toch blijft onzekerheid de boventoon voeren in de arbeidsmarkt die gekenmerkt wordt door tijdelijke contracten. Van de 1.407.563 contracten die vorige maand werden afgesloten zijn er 1.283.266 (91 procent) van tijdelijke aard. Uit gegevens van de arbeidsbemiddelingsdienst SEPE blijkt dat de contractduur voor contracten die afgelopen juli werden afgesloten gemiddeld 53,19 dagen was.

Dit vind je misschien ook leuk