Inflatie in december opnieuw gestegen na record in november

door admin
Inflatie in december opnieuw gestegen na record in november

Het gaat om het hoogste inflatieniveau sinds maart 1992, gebaseerd op gegevens van het Spaanse bureau voor de statistiek INE. Afgelopen november bereikte de CPI al zijn record in drie decennia na gestegen te zijn met 5,5 procent. 

De prijzen zijn nu voor de tiende achtereenvolgende maand aan het stijgen tegen een decor van de opkomst van de omicron-variant. Deze veroorzaakt een record aan besmettingen en een vermindering van de mobiliteit. Het ziekteverzuim is ongekend hoog wat op veel plekken leidt tot een gereduceerde dienstverlening. 

De bepalende factor voor de gestegen prijzen is opnieuw de hoge prijs voor energie. Als de prijs voor energie niet wordt meegerekend, toont de inflatie een heel ander beeld en stijgt veel minder dan de algemene inflatie: 2,1 procent. Vier tienden meer dan in november. Toch geldt ook hier een maximum niveau sinds maart 2013.

Op maandbasis stijgt de inflatie met 1,3 procent ten opzichte van november toen een toename van 0,3 procent werd geregistreerd. Dat is de vijfde opeenvolgende maandelijkse stijging en de grootste in een decembermaand sinds 1983.

Lees ook: Prijzen Spanje stijgen opnieuw tot hoogtepunt in november

De definitieve cijfers over de CPI worden op 14 januari gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk