Spanje noteert opnieuw hoogste werkloosheid van heel Europa

door admin
Spanje noteert opnieuw hoogste werkloosheid van heel Europa

Eurostat, het Europese bureau voor statistiek, publiceerde begin juni de werkloosheidscijfers van april van alle EU-landen. Eerder dit jaar stond Spanje ook al bovenaan van alle landen in Europa; in maart 2022 noteerde Spanje een werkloosheidscijfer van 13,5 procent.

Hoe staat het met de werkloosheid in andere Europese landen?

In de Europese Unie voert Spanje de boventoon als het gaat om het hoogste werkloosheidspercentage. Griekenland staat op een tweede plek met een werkloosheidscijfer van 12,7 procent gevolgd door Italië met 8,4 procent. De laagste werkloosheid werd genoteerd in Tsjechië (2,4 procent), Duitsland en Polen (beide 3 procent). Nederland hoort ook bij de landen met een laag werkloosheidspercentage (3,2 procent). Dit terwijl de werkloosheid in België een stukje hoger uitkwam op 5,7 procent.

Spanje schril contrast met Europees gemiddelde

Het blijft bijzonder dat de werkloosheid in Spanje zulke records blijft halen terwijl de gemiddelde werkloosheid binnen de eurozone en de Europese Unie een dieptepunt bereikt met respectievelijk 6,8 en 6,2 procent. Sinds 1998 houdt Eurostat deze cijfers bij en sindsdien zijn de gemiddelde Europese werkloosheidscijfers niet zo laag.

Werkloosheid per geslacht en leeftijd

Het werkloosheidscijfer in de EU ligt voor vrouwen gemiddeld bijna 1 procentpunt hoger (6,5 procent) ten opzichte van mannen (5,8 procent). In april blijft het aantal werklozen in de EU dalen met bijna 90.000 mensen ten opzichte van maart en met maar liefst 2,5 miljoen mensen sinds april 2021.

De werkloosheid onder jongeren (onder de 25 jaar) bedroeg in april 13,9 procent, zowel in de eurozone als in de EU. De jeugdwerkloosheid in Spanje noteerde in dezelfde maand ruim het dubbele, namelijk 28,9 procent; alleen Griekenland overtrof dit cijfer met 36,8 procent.

Dit vind je misschien ook leuk