Spanje verhoogt de inkoop van gas uit Rusland

door admin
Spanje verhoogt de inkoop van gas uit Rusland

Volgens het statistische bulletin van Enagás importeerde Spanje in mei 9% van de vraag naar aardgas van het Kremlin, vergeleken met 8% in april. Zowel het aandeel als het volume stijgt tot 3.289 gigawattuur (GWh). Russisch aardgas dekt nog steeds 7,1% van de Spaanse vraag, zo blijkt uit het gecumuleerde cijfer voor het jaar.

De aanvoer van aardgas uit Algerije naar Spanje is blijven dalen. Dit is een gevolg van de geopolitieke crisis tussen Spanje en Algerije. Deze heeft geleid tot de breuk door Algerije van het Vriendschapsverdrag tussen de twee landen. Gas uit het Noord-Afrikaanse land vertegenwoordigt echter nog steeds een kwart van de Spaanse gasvoorziening. Concreet daalde de invoer in mei met 4,7% in vergelijking met april vorig jaar, tot 9.094 gigawattuur (GWh). Van de 9.094 GWh die in mei uit het Afrikaanse land werd geïmporteerd, ging 7.003 GWh per buis (Medgaz), terwijl die per methaantanker (LNG) omhoogschoot met 2.091 GWh.

Gas uit de Verenigde Staten

De verandering van energiepartners die Spanje sinds het begin van het jaar toepast, consolideert. Hierdoor zijn de VS al vijf opeenvolgende maanden de belangrijkste leverancier van aardgas aan Spanje. In mei bedroeg de invoer uit het land meer dan 13.000 GWh, goed voor 35,7% van het totale aardgas dat in de maand het land binnenkwam. In het gecumuleerde cijfer voor het jaar overschrijdt het ook 35% van het totale Spaanse aanbod.

Gas uit Nigeria

Nigeria wordt ook bevestigd als de op twee na grootste aardgasleverancier van Spanje, met een totaal van 4.946 GWh, 13,5% van het verbruik in de maand. 

In totaal importeerde Spanje in de vijfde maand van het jaar 36.671 GWh, tegen bijna 40.800 in april. Het door Spanje geïmporteerde aardgas per schip (LNG) vertegenwoordigde in april 75,1% van het totaal, terwijl het een jaar geleden niet meer dan 55% bedroeg. Wat de export betreft, groeide de export naar Frankrijk via de VIIP Pyreneeën-iterconnectie ze aanzienlijk. In mei werd hier een recordcijfer voor geregistreerd van 6.185 GWh (+10 %). Normaal gesproken werd die verbinding gebruikt om aardgas uit het buurland te importeren. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne is dat compleet veranderd. Spanje is nu een exporteur van gas naar Europa geworden.

Aardgas per schip

Daarnaast is het lossen van schepen met 79% gestegen ten opzichte van een jaar geleden. In totaal brachten ze tot 28.424 GWh naar de Spaanse hervergassingsinstallaties, vergeleken met 15.875 GWh in dezelfde maand van 2021. Het aankomstvolume verdubbelde in de fabrieken in Cartagena, Bilbao en Sagunto. Ondertussen groeide het aantal schepen dat in de maand mei in Spanje werd gelost met 72,2%, 31 in totaal, 13 meer dan in dezelfde maand vorig jaar.

Dit vind je misschien ook leuk