Terugkeer naar school en normale leven enorm duur in Spanje

door admin
Terugkeer naar school en normale leven enorm duur in Spanje

De inflatie is in 38 jaar niet zo hoog geweest, de lonen stijgen bijna vier keer zo langzaam als de prijzen. Hierdoor staan de Spanjaarden voor een moeilijke septembermaand, een maand die van oudsher al lastig is voor de binnenlandse financiën. 

Bekijk ook: Inflatie Europa bereikt historisch record met nog hogere prijzen in Spanje

Het was een goede zomer voor het toerisme in Spanje. De hotel- en accommodatiesector hebben het na de pandemie weer goed gedaan. In juli waren de hotels al terug op de bezettingsgraad van 2019, maar dit jaar is de omzet nog hoger als gevolg van de inflatie. Maar de toename van de vakantie-uitgaven maken september voor de Spanjaarden nog ingewikkelder. Vooral de gezinnen met schoolgaande kinderen hebben het moeilijk.

Terugkeer naar school kostbare zaak

‘De kinderen gaan terug naar school en dat betekent extra kosten’, verklaart Antonio Gallardo, expert bij Banqmi, de financiële vergelijker van iAhorro. Naar schatting geeft elk gezin in september van dit jaar 405,7 euro per leerling uit bij de start van het nieuwe schooljaar. Dat is 4,7% meer dan vorig jaar en de grootste uitgavenstijging van de laatste vijf jaar. Schoolboeken en uniformen zijn aanzienlijk duurder dan in 2021. 

Boodschappen

Maar ook de prijzen van eten en drinken zijn de afgelopen maanden sterk gestegen en volgens de laatste gegevens van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE) zijn ze nu al 14,5% hoger dan een jaar geleden. Vooral basisproducten zoals meel (38% duurder dan vorig jaar), deegwaren (32%), boter (26%), melk (23%), eieren (22,5%) of babyvoeding (17,5%) zijn fors gestegen. 

‘Na de vakantie doen veel Spanjaarden meer boodschappen, maar het grootste probleem is dat ze de betaling vaak uitstellen, bijvoorbeeld door het gebruik van een credit card’, verklaart Gallardo. Hij voorspelt dat de consumptie vanaf september aanzienlijk zal teruglopen. ‘Natuurlijk zijn er de onvermijdelijke uitgaven, zoals voor de terugkeer naar school, maar andere noodzakelijke uitgaven zullen aanzienlijk dalen en zelfs op het basispakket aan boodschappen zal aanzienlijk worden bezuinigd’, voegt hij eraan toe. 

Duurdere elektriciteit, goedkopere benzine 

De abrupte stijging van de gasprijs op de Europese markten die zich in de maand augustus heeft voorgedaan, zal ook de elektriciteitsrekening in september verder opdrijven. Augustus kende de hoogste elektriciteitsprijzen in de geschiedenis. Elektriciteit op de Spaanse groothandelsmarkt is donderdag 66% duurder dan bij aanvang van de zomer. 

Goed nieuws is dat de daling van de olieprijs wordt doorberekend aan de pomp. Volgens gegevens van het portaal dieselogasolina.com kostte een liter 95-benzine in Spanje woensdag gemiddeld 1,797 euro (zonder rekening te houden met de korting van 20 cent van de regering). Dat is 16% goedkoper dan aan het begin van de zomer. De prijs voor diesel daalde iets minder, en kost momenteel 1,930 euro per liter, dat was op 21 juni 2,10 euro (8% minder). 

Meer druk op hypotheken 

De laatste bewegingen van de Euribor – de indicator waaraan de meeste hypotheken met variabele rente en een groot deel van de consumentenkredieten zijn gekoppeld – zullen de persoonlijke financiën ook onder druk zetten. De 12-maands Euribor sloot in augustus op 1,25%, het hoogste cijfer in tien jaar. 

Dit is van invloed op hypotheken die vanaf september worden herzien. In de meeste gevallen wordt de hypotheekbetaling eenmaal per jaar geactualiseerd en wordt de Euribor gebruikt die in de maand vóór de herziening wordt gepubliceerd. Voor een gemiddelde hypotheek van 150.000 euro met een looptijd van 30 jaar en een variabele rentevoet met een renteverschil van 0,99% ten opzichte van Euribor, zou een rentevoet van 1,25% kunnen betekenen dat de aflossingen met 120 euro per maand toenemen. 

Regering probeert de gevolgen te verzachten 

De hoge inflatie holt al maandenlang de zakken van de Spanjaarden uit en is een van de prioriteiten van de centrale en regionale regeringen geworden. Gezien het feit dat de energiecrisis nog maanden aan kan houden, verlengde de centrale regering in juli haar anti-inflatoir plan tot het einde van het jaar. Ook verlengde zij andere maatregelen zoals de gratis Renfe-abonnementen, de subsidie van 20 cent op brandstof, de verlaging van de meeste belastingen op elektriciteitsrekeningen, de uitbreiding van het bestaansminimum en de invoering van twee nieuwe belastingen op grote energie- en financiële bedrijven.

Do’s and don’ts

De terugkeer van vakantie kan een aanslag zijn op de portemonnee, maar sommige tips kunnen helpen om de situatie een beetje draaglijker te maken. Verhogen van het inkomen ligt niet voor de hand, daarom bevelen deskundigen strategieën aan voor sparen, uitgavenbeheersing en planning. 

‘Budgettering van de uitgaven is nu belangrijker dan ooit. We moeten alle uitgaven onder de loep nemen, met inbegrip van de hypotheek- of huurlasten, die in veel gevallen voor onderhandeling en verbetering vatbaar zijn’, legt Antonio Gallardo van iAhorro uit. In een context waarin de Euribor hypotheken en de meeste leningen in het algemeen duurder maakt, kan het een goed moment zijn om rond de tafel te gaan zitten en te onderhandelen. 

Andere uitgaven die ook de moeite van het onderzoeken waard zijn, zijn de kosten voor televisie- en internetpakketten, verzekeringspremies of de elektriciteitsmaatschappij. Een goed moment om aanbiedingen te controleren van andere aanbieders. En om het lidmaatschap van de sportschool of het abonnement op bepaalde diensten te heroverwegen 

In ieder geval raadt Gallardo af om te vluchten in financieringsproducten zoals credit cards om de situatie te redden, omdat de rente het probleem uiteindelijk verergert. Als er geen ander alternatief is, raadt de specialist aan de uitgaven die in termijnen worden betaald of worden gefinancierd, onder controle te houden en te proberen een zo hoog mogelijke termijn te betalen om de schuld zo snel mogelijk af te lossen.

Dit vind je misschien ook leuk