Persvrijheid in Spanje net iets beter dan in Bhutan en Guyana

door admin
Persvrijheid in Spanje net iets beter dan in Bhutan en Guyana

De persvrijheid ligt in het land dan ook onder het Europese gemiddelde. Spanje haalde 55 op de 100 punten. Het Europese gemiddelde is 51 punten. Duitsland is het land met de beste situatie, met 21 punten. Aan het andere uiterste staan ​​landen als Turkije en Albanië met respectievelijk 82 en 70 punten.

Spanje behaalt een vergelijkbare score als Cyprus of Malta, staten die beschuldigd worden van het gebruik van surveillanceprogramma’s. In het document wijst de Raad van Europa in feite op de spionage die Catalaanse journalisten en activisten hebben geleden als gevolg van de Pegasus-zaak.

Bekijk ook: Lijst afgeluisterde en gehackte politici steeds langer in Spanje

Het rapport geeft een overzicht van de beschuldigingen die Spanje heeft ontvangen voor het gebruik van deze software. Het gedrag is volgens de instelling in tegenspraak met “de toezegging van Europese regeringen om het gebruik van illegale spionage te onderdrukken”.

Spionage van Catalaanse journalisten 

Het onderzoek herinnert eraan dat in april 2022 bekend werd dat vier Catalaanse journalisten werden bespioneerd. Het zijn Meritxell Bonet – de vrouw van Jordi Cuixart -, de vice-president van Òmnium Cultural, Marcel Mauri; de vrouw van Carles Puigdemont, Marcela Topor, en de voormalige afgevaardigde van het parlement van Catalonië, Albano Dante Fachín. Ook de zaak van journalist Ignacio Cembrero, die door de Marokkaanse regering als potentieel slachtoffer is aangemerkt, wordt genoemd.

De Raad van Europa geeft ook aan dat deskundigen erop wijzen dat het aantal slachtoffers van deze spionagezaak “veel hoger” is en dat ondanks het schandaal “de instrumenten om het gebruik van spionageprogramma’s te beperken nog steeds beperkt zijn”.

In 2020 stelde de Spaanse organisatie Reporteros Sin Fronteras dat Spanje op de 29e plaats stond in de persvrijheidsindex. Twee jaar later, in mei 2022, is het land gezakt naar de 32e plaats en staat net onder Oostenrijk en boven Bhutan. Noorwegen, Denemarken en Zweden doen het goed in de top drie. Helemaal onderaan staan Iran, Eritrea en Noord-Korea. Nederland staat op de 28e plaats en België op plaats 23 doet het beter.

Dit vind je misschien ook leuk