Meer dan 120 (beschermde) vogels geëlektrocuteerd in Spanje

door admin
Meer dan 120 (beschermde) vogels geëlektrocuteerd in Spanje

Volgens informatie van officiële bronnen sterven jaarlijks in Spanje 33.000 vogels na botsing of elektrocutie bij hoogspanningsleidingen en -masten. Deze vormen dan ook de belangrijkste doodsoorzaak bij enkele vogelsoorten die de hoogste mate van bescherming hebben volgens de Catálogo Español de Especies Amenazadas van het ministerie van Ecologische Transitie.

Nu wilde Seprona in kaart brengen hoeveel vogels van welke soorten en op welke plekken geëlektrocueerd worden of zich tegen hoogspanningsdraden en -masten te pletter vliegen. Onder de naam ‘Operatie Fulgor’ (in het kader van het Project LIFE van de EU) hebben inspecteurs 120 dode vogels gevonden. Onder deze vogels zaten er 75 die tot beschermde soorten horen. Het gaat om 33 oehoe’s (Bubo bubo), 19 steenarenden (Aquila chrysaetos), 17 vale gieren (Gyps fulvus) en 6 Spaanse keizerarenden (Aquila adalberti). 

Met een totaal van 350 inspecties heeft de Guardia Civil in samenwerking met enkele ministeries en dierenorganisaties zoals SEO/Birdlife 107 klachten kunnen indienen wegens onregelmatigheden bij de bescherming van vogels tegen botsingen met en elektrocutie door hoogspanningsleidingen. De inspecties concentreerden zich op ‘zwarte punten’ waar een hoog sterftecijfer werd geconstateerd. Daarbij zijn er strafprocedures geopend voor vijf delicten tegen fauna.

Een opvallende zaak is een boerderij in Albacete waar in 8 maanden tijd 44 vogels de dood vonden door elektrocutie. De finca ligt in een zone die is gecatalogiseerd als zone met speciale bescherming voor vogels. 

Volgens Seprona is er al een afschrikkende werking geweest dankzij de inspecties, nadat bij aanzienlijk aantal gecontroleerde hoogspanningsleidingen corrigerende maatregelen werden toegepast om de vogels ertegen te beschermen. Ook de regionale autoriteiten hebben de beheerders van de hoogspanningsleidingen verzocht deze aan te passen zodat vogels er hun dood niet meer vinden. 

Lees hier en hier waarom vogels soms wel en soms niet worden geëlektrocuteerd als ze op een elektriciteitsdraad zitten. 

Dit vind je misschien ook leuk