Dialoog Spanje en Catalonië zonder agenda mét harde grenzen

door admin
Dialoog Spanje en Catalonië zonder agenda mét harde grenzen

Morgen zitten de Spaanse overheid en Catalonië aan de onderhandeltafel. Over de inhoud van de agenda is – een dag voor het gesprek – nog geen overeenkomst bereikt. Beide partijen komen naar de bijeenkomst met hun eigen harde grenzen en onderwerpen waarbij het lastig wordt om een overeenkomst te bereiken die acceptabel is voor beide partijen.

Delegaties regeringen Spanje en Catalonië

Vanuit de Spaanse staat zullen Carmen Calvo, Pablo Iglesias, José Luis Ábalos, María Jesús Montero, Carolina Darias, Salvador Illa en Manuel Castells aansluiten. Vanuit de kant van Quim Torra zullen Josep Rius, Marta Vilalta, Josep Maria Jové, Elsa Artadi, Alfred Bosch, Jordi Puigneró en Pere Aragonés aanwezig zijn.

Zelfbeschikking voor Catalonië, amnestie voor de Catalaanse politici, het aanpassen van straffen voor opruiing, het aanpassen van statuten en financiering zijn volgens de Spaanse krant Laverdad.es de belangrijkste onderwerpen.

Zelfbeschikking voor Catalonië

Als we het hebben over harde grenzen is het referendum iets waar het team van Sánchez niet over wil onderhandelen. De Generalitat erkent dat dit voorstel wellicht ver gaat, maar kan deze niet verwerpen vanwege de druk vanuit soevereine hoeken. Catalonië verwijst naar wetsartikel 10, lid 2 van de Spaanse grondwet waarin Spanje op internationaal vlak wel de zelfbeschikking accepteert van andere volken, zoals Palestina. Een referendum over een wetsaanpassing zou in dit geval een onderwerp van gesprek moeten zijn, volgens Torra.

Gratie of amnestie voor Catalaanse politici

De regering van Sánchez stelt dat artikel 62 van de Grondwet algemene gratieverlening verbiedt. Hier wordt verwezen naar gratie voor Catalonië en de veroordeelde separatistische leiders. Het team van Torra claimt dat het niet gaat om gratie maar dat er gesproken moet worden over amnestie, het vrijstellen of herroepen van bepaalde daden door een hoger gezag.

Aanpassen straffen voor opruiing

Het Moncloa bereidt een herziening van de straffen voor opruiing voor en wil de straffen versoepelen en aanpassen aan deze tijd. De Generalitat geeft de voorkeur aan amnestie, maar is niet tegen deze aanpassing van de straffen voor opruiing.

Aanpassen statuut en grondwet

De grootste troef van het Moncloa is het aanpassen van het beleid over zelfbestuur en de Magna Carta. Dit zodat de positie van soevereiniteit van Catalonië beter binnen Spanje zal passen. Enkele Catalaanse partijen hebben echter aangegeven geen heil te zien in dit voorstel omdat autonomie volgens hen een ‘achterhaald concept’ is in het Catalaanse politieke debat. Bovendien heeft dit voorstel in de Spaanse regering geen meerderheidssteun.

Financiering

Het Moncloa is financieringsopties voor Catalonië aan het bekijken die tegemoet komen aan de eerder vastgestelde fiscale eisen en de investeringen die de Generalitat de afgelopen jaren heeft gedaan. Catalonië is van begin af aan terughoudend omdat dit wordt beschouwd als een voortzetting van de autonomie van de Spaanse staat. Toch lijkt dit punt onderhandelbaar te zijn.

Om de onderhandelingen zo goed mogelijk te laten verlopen, heeft team Sánchez aan Catalonië een lijst gestuurd met 44 kwesties met eisen van de Generalitat over specifieke onderwerpen die een basis moeten vormen voor het overleg. De Catalaanse president heeft de lijst overgedragen aan de onderhandelcommissie van de Generalitat en de Spaanse overheid. Morgen zal blijken welke punten zijn besproken in de eerste dialoog tussen de Spaanse overheid en de Generalitat.

Dit vind je misschien ook leuk