Spaanse politie vertelt over bijzondere smoezen tijdens lock down

door admin
Spaanse politie vertelt over bijzondere smoezen tijdens lock down

Er zijn mensen die hun ‘huisarrest’ onderbreken met ‘absurde smoezen’. De krant Ideal sprak met agenten door het hele land en verzamelde de leukste: ‘Ik houd het niet uit om thuis te zijn’, zei een vrouw uit Granada die voor de vijfde keer op een zondag werd betrapt en beweerde onderweg naar de supermarkt te zijn. Een joggende man langs een snelweg in Pontevedra die aangaf niet begrepen te hebben wat de regels waren omdat hij geen tv kijkt, geen kranten leest en geen internet heeft’. Volgens een agent had er wel bij gezegd het raar te vinden dat er zo weinig verkeer was. 

Een man op de markt in Lugo (A Coruña) was 25 kilometer van huis om er verse vis te kopen. Een andere man staat nu bekend bij de politie als de ‘broodwandelaar’: hij was onderweg naar huis, zes kilometer bij de bakker vandaan waar hij zijn stokbrood had gekocht.

Een echtpaar dat samen in de auto onderweg was naar een ander dorp om daar sigaretten te kopen. In Valencia betrapten agenten een man die 8 kilometer had hardgelopen naar een tabakszaak om daar een ‘speciaal merk sigaretten uit Berlijn’ te kopen dat nergens anders verkrijgbaar was.

In Teruel werd een automobilist aangehouden tussen de plaatsen Apelluz en Cedrilla, op 16 kilometer afstand van elkaar, die beweerde dat hij onderweg was om een schuld af te betalen van 5 euro die hij al anderhalf jaar met zich meesleepte. In Jaén werd een stel staande gehouden dat een supermarkt verliet en op een patrouille van de Guardia Civil stuitte: ‘nee, we kennen elkaar helemaal niet, we zijn niet samen’, was hun reactie terwijl op het moment dat ze werden geïdentificeerd de telefoon van de een klonk in de tas van de ander.

Een agent uit La Rioja vertelde dat een echtpaar het politiebureau belde om te vragen of het is toegestaan om vanuit Logroño (La Rioja) de medicijnen van de vrouw met nekpijn op te halen in het huis van een familielid in Miranda del Ebro (Burgos) op 65 kilometer daar vandaan.

Een agent legt uit dat de controles worden uitgevoerd op elk moment van de dag op snelwegen, b-wegen en uitvalswegen van dorpen of specifieke wijken in steden. Bij die controles wordt gecheckt of men wel de juiste documenten bij zich draagt om de verplaatsing van dat moment te verantwoorden. De meest uitgedeelde boetes liggen tussen de 600 en 1.500 euro. ‘We zijn flexibel en niet alles wordt beboet, we moeten af en toe wat door de vingers zien’, zegt Gustavo, een agent van de Guardia Civil, die aangeeft blij te zijn dat door deze extreme omstandigheden mensen zijn werk met andere ogen gaan zien en meer waarderen. ‘Uiteindelijk zijn we er vooral om de mensen te helpen’. 

Een motoragent in Castilla La Mancha geeft aan dat in kleine dorpen ¡wanneer mensen zonder rechtvaardiging in hun auto worden ‘betrapt’, het meest gehoorde excuus is dat ze onderweg zijn naar supermarkten in grotere dorpen omdat daar de prijzen lager liggen of landbouwers die aan het begin van de avond onderweg zijn en beweren de taken van de volgende dag vast voor te gaan bereiden. 

Dit vind je misschien ook leuk