Spanje gaat grootschalig testen om besmettingen in kaart te brengen

door admin
Spanje gaat grootschalig testen om besmettingen in kaart te brengen

Er zijn zelfs onderzoeken die uitgaan van enkele miljoenen besmettingen in Spanje omdat een groot aantal gevallen vermoedelijk een symptoomvrij verloop heeft. Om een reële inschatting te maken, start de Spaanse overheid met een grootschalige epidemiologische steekproef. Volgens een rapport van Gezondheidscentrum Carlos III dat afgelopen dinsdag werd gepubliceerd, zullen zo’n 62.400 personen uit alle leeftijdscategorieën en uit alle Spaanse provincies worden getest.

Immuniteit Spaanse bevolking bepalend voor maatregelen

Bij het onderzoek worden alle gezinsleden van de 30 duizend gezinnen die meedoen getest met een sneltest. Als deze negatief is, volgt nog de nauwkeurigere PCR-test. Na drie weken wordt deze werkwijze nogmaals uitgevoerd. Uit de resultaten van dit grootschalige onderzoek kan worden afgeleid hoe het virus zich door Spanje heeft verspreid en welk percentage van de bevolking besmet is met het virus. Dit percentage zal leidend zijn bij het besluit de noodtoestand al dan niet te verlengen en op welke manier dat gaat gebeuren.

Alle personen die bij de steekproef positief worden getest, worden thuis in een aparte kamer of binnen een instelling geïsoleerd. Premier Sánchez heeft uit voorzorg de autonome regio’s al opgedragen de nodige infrastructuur gereed te hebben voor de opvang van mensen die wel besmet zijn, maar geen ziekenhuiszorg nodig hebben. Deze quarantaine voor symptoomvrije Covid-19-patiënten zal vooralsnog op vrijwillige basis zijn.

Voor de selectie van de onderzoeksgroep in de steekproef wordt het Spaans Nationaal Instituut voor Statistiek (INE) ingeschakeld. Voor het uitvoeren van de tests wordt een beroep gedaan op de afzonderlijke autonome regio’s. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig, maar de verwachting is dat de bereidwilligheid groot is gezien de breed gedeelde overtuiging van het maatschappelijk belang van deze steekproef.   

Dit vind je misschien ook leuk