De bekroonde ham heeft in Japan een verkoopprijs van 1.429.000 yen (11.881 euro) en is afkomstig van een 100 procent raszuiver Iberisch varken, bekend om de zwarte huid en zwarte hoeven (patas negras). Pata negra ham is de laatste jaren steeds bekender geworden bij de consument en in restaurants, vooral door de volle smaak van het vlees en de structuur van de dooradering, die te danken is aan de manier waarop het ras, door voortplanting en het geven van de juiste voeding, zuiver wordt gehouden.

Eikels en gras op het menu

Alleen varkens die bellotas (eikels) en wilde grassen hebben gegeten, komen in aanmerking voor de classificatie pata negra ham. De dieren hebben vrije uitloop gehad, leven in een kudde op de varkensweiden tussen de eiken (dehesas) en worden geslacht als zij twee jaar oud zijn. 

Langdurig proces

Het productieproces van deze bijzondere ham, met een totaal gewicht van meer dan 10 kilo, duurde meer dan vijf jaar. Dat komt door ‘het langzame proces van natuurlijk en traditioneel drogen en rijpen’ in de bergen van de Zuid-Spaanse provincie Huelva. Het stuwmeer van Aracena zorgt voor buitengewone omstandigheden die de Iberische producten uit de gemeente Corteconcepción uniek maken. Het is misschien wel de beste plaats in Spanje voor het maken van Iberische hammen" stelt de producent van de bekroonde pata negra ham.

Naast het natuurlijke productieproces zijn ook de droogkamers en kelders van invloed op het resultaat. De temperatuur en luchtvochtigheid worden door het microklimaat en de temperatuur van de omgeving, zonder gebruik van machines, gereguleerd.

Populair en peperduur

De producten van het Iberische varken worden op grote schaal geëxporteerd. In Japan en Mexico, zijn de ‘Iberische’ producten een symbool is geworden van hoge kwaliteit en gastronomisch aanzien. 'Een opsteker, in de huidige moeilijke tijd', volgens de producent.

De peperdure Iberische ham werd een van de ‘sterproducten’ in een programma op de Japanse televisie, waarin de deelnemers de prijs moesten raden die voor de Spaanse ham was betaald. Dat was bijna 12.000 euro; goed voor een vermelding in het Guinness Book of Records.

INSpanje.nl

Nieuws uit Spanje op maandag 25 januari 2021
  • Adverteren
  • |
  • Contact
  • Voorpagina
  • Spanje
  • Costa Brava
  • Costa Blanca
  • Costa del Sol
  • MeerSpanje
  • Algemeen
  • Economie
  • Zorg & Welzijn
  • Cultuur
  • Zakennieuws
  • Forum
  • Evenementen
  • Columns
  • Facebook
  • Twitter
  • Linked In
  • RSS
  • Nieuwsbrief
Um gids voor het echte Spanje
 

SPANJE

Opnieuw duurste ham ter wereld afkomstig uit Spanje

Uitgegeven: donderdag 26 november 2020 11:14
Laatst gewijzigd: donderdag 26 november 2020 11:48

ARACENA - De duurste ham ter wereld, een ‘pata negra’, is in Japan bekroond met een opname in het Guinness Book of Records. De ham is afkomstig uit de gemeente Corteconcepción in de provincie Huelva.

pata negra ham
© Stock

De bekroonde ham heeft in Japan een verkoopprijs van 1.429.000 yen (11.881 euro) en is afkomstig van een 100 procent raszuiver Iberisch varken, bekend om de zwarte huid en zwarte hoeven (patas negras). Pata negra ham is de laatste jaren steeds bekender geworden bij de consument en in restaurants, vooral door de volle smaak van het vlees en de structuur van de dooradering, die te danken is aan de manier waarop het ras, door voortplanting en het geven van de juiste voeding, zuiver wordt gehouden.

ADVERTENTIE

Eikels en gras op het menu

Alleen varkens die bellotas (eikels) en wilde grassen hebben gegeten, komen in aanmerking voor de classificatie pata negra ham. De dieren hebben vrije uitloop gehad, leven in een kudde op de varkensweiden tussen de eiken (dehesas) en worden geslacht als zij twee jaar oud zijn. 

Langdurig proces

Het productieproces van deze bijzondere ham, met een totaal gewicht van meer dan 10 kilo, duurde meer dan vijf jaar. Dat komt door ‘het langzame proces van natuurlijk en traditioneel drogen en rijpen’ in de bergen van de Zuid-Spaanse provincie Huelva. Het stuwmeer van Aracena zorgt voor buitengewone omstandigheden die de Iberische producten uit de gemeente Corteconcepción uniek maken. Het is misschien wel de beste plaats in Spanje voor het maken van Iberische hammen" stelt de producent van de bekroonde pata negra ham.

Naast het natuurlijke productieproces zijn ook de droogkamers en kelders van invloed op het resultaat. De temperatuur en luchtvochtigheid worden door het microklimaat en de temperatuur van de omgeving, zonder gebruik van machines, gereguleerd.

Populair en peperduur

De producten van het Iberische varken worden op grote schaal geëxporteerd. In Japan en Mexico, zijn de ‘Iberische’ producten een symbool is geworden van hoge kwaliteit en gastronomisch aanzien. 'Een opsteker, in de huidige moeilijke tijd', volgens de producent.

De peperdure Iberische ham werd een van de ‘sterproducten’ in een programma op de Japanse televisie, waarin de deelnemers de prijs moesten raden die voor de Spaanse ham was betaald. Dat was bijna 12.000 euro; goed voor een vermelding in het Guinness Book of Records.

© Elize van Loon
  Vorige artikel Volgende artikel  

Overig Spanje Nieuws

  • Spanje is grootste Europese exportland van biologische producten
  • Spanje investeert miljoenen in onderzoek naar kweekvlees
  • Madrid zet drones in voor handhaven nieuwe maatregelen
  • Coronapandemie stort bijna miljoen meer Spanjaarden in armoede
  • Spanje binnen twee weken van hoogste naar laagste energietarief van Europa
  • Migrantenstroom Canarische Eilanden zorgt voor toenemende spanningen
  • Verslechterende situatie Spanje dwingt regio's tot extra coronamaatregelen
  • Spanje wil af van flexibele arbeidscontracten
  • Website voor meest actuele informatie over Covid-19 vaccinatieproces Spanje
  • Spanje klaar voor testfase van eigen coronavaccin op mensen
  • Waar komt het woord ‘toque de queda’ vandaan?
  • Spaanse premier: 'Geen internationale toeristen in Spanje voor einde zomer'
  • Honderden Spaanse ambtenaren en politici kruipen voor bij coronavaccin
  • Website Witte Huis heeft na vier jaar weer Spaanstalige versie
  • 5 redenen voor een stedentrip naar Bilbao
  • De top 5 must-do’s op het zonnige Tenerife
  • Verplichte sneltest én PCR-test voor reizigers van Spanje naar Nederland
  • Spaanse premier Sánchez spreekt zich uit over Donald Trump
  • Drie doden en meerdere gewonden bij enorme explosie in centrum van Madrid
  • Weerswaarschuwingen voor elf Spaanse regio’s door nieuwe storm Gaetán
  • Waar raken mensen besmet met Covid-19 in Spanje?
  • Ikea Spanje start binnenkort met verkoop zonnepanelen
  • Spanje twee keer in top 15 spectaculairste kastelen wereldwijd
  • EU noemt Spanjes herstelplan voortreffelijk maar mist nog details
  • Onrust rond video van gevecht met immigranten op Gran Canaria

Algemeen

Record na record wordt verbroken in de derde coronagolf in Spanje. De afgelopen 24 uur heeft de overheid 44.357 nieuwe coronagevallen en 404 sterfgevallen gemeld. Regio's reageren op de almaar stijgende curve met een extra set aan beperkingen.

Top 5 Meest gelezen

  1. Spanje binnen twee weken van hoogste naar laagste energietarief van Europa
  2. Coronapandemie stort bijna miljoen meer Spanjaarden in armoede
  3. Verdere beperking samenkomsten in regio Valencia
  4. Madrid zet drones in voor handhaven nieuwe maatregelen
  5. Druk op ziekenhuizen in Catalonië neemt toe maar covid-curve daalt

Economie

De Spaanse regering heeft werkgeversorganisaties en vakbonden een overzicht gestuurd van de voorgenomen hervormingen op het gebied van arbeid en sociale zekerheid die zijn ingediend bij de Europese Commissie.

© 2021 inspanje.nl | voorpagina | disclaimer | colofon | adverteren | contact

Regio

  • Voorpagina
  • Spanje
  • Costa Brava
  • Costa Blanca
  • Costa del Sol
  • MeerSpanje

Categorie

  • Algemeen
  • Economie
  • Zorg & Welzijn
  • Cultuur
  • Zakennieuws
  • Forum
  • Evenementen
  • Columns

Overig

  • Disclaimer
  • Colofon
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • RSS