Spaans kouderecord na 65 jaar gesneuveld

door admin
Spaans kouderecord na 65 jaar gesneuveld

In het bergweerstation Clot de Tuc de la Llança in de provincie Lerida werd op 6 januari om 5.40 uur een temperatuur van -34,1º  C vastgesteld, de laagste temperatuur ooit gemeten in Spanje. 

Nog niet officieel

Omdat de meting is gedaan in een station dat niet officieel door de Catalaanse Meteorologische Dienst wordt beheerd, is het nog wachten op bevestiging door de Spaanse weerdienst. Pas dan kan de extreem lage temperatuur als nieuw nationaal historisch record worden beschouwd. 

Het vorige kouderecord dateert van 1956, toen in de Stany Gento (Vall Fosca, ook in de provincie Lerida) het kwik daalde tot -32º  C.

‘IJskoud zwembad’

Het weerstation Clot de Tuc la Llança ligt op een hoogte van 2.305 meter  Het kan zijn dat er sprake was van een ‘ijskoud zwembad’; een fenomeen waarin zich tijdens heldere nachten, onderin een afgesloten kom, ijskoude lucht verzamelt. En koud is het op dit moment in Spanje. Op de hoogvlakte vriest het in de nachten ook in het ‘laagland’ op veel plaatsen tussen 5 en 10- graden en komt de temperatuur overdag maar enkele uren boven nul.

‘Record’ al op Twitter gedeeld

Al is er nog niet officieel sprake van een record, AEMET regio Aragón, heeft al wel op Twitter gedeeld dat ‘in het hoge bergstation in de Pyreneeën Estación de Montaña Clot de la Llança een temperatuur van -34º C is bereikt’. De weerdienst stelt in deze tweet ook dat het zou kunnen gaan om een nieuw Spaans record. 

Het weerstation Clot de Tuc de la Llança is eigendom van Baqueira Beret en wordt beheerd door Meteo Pirineu. Het ligt naast het Nationaal Park Alt Pirineu, dat het nieuws ook op social media heeft gepost. Volgens het Nationaal Park Alt Pirineu geldt dit ‘record’ voor het hele Iberische Schiereiland, dus ook voor Portugal en Andorra.

Meer sneeuw en kou op komst

Behalve met kou moet een steeds groter deel van het binnenland nog steeds rekening houden met sneeuwval die soms meerdere dagen kan aanhouden en bovendien met veel wind gepaard gaat. Het slechte weer wordt veroorzaakt door lagedrukgebieden die een erg zuidelijke koers volgen en via het zuiden van Spanje het Middellandse Zeegebied in trekken. 

Dit vind je misschien ook leuk