Prijs elektriciteit in Spanje hoogste van Europa midden in kougolf

door admin
Prijs elektriciteit in Spanje hoogste van Europa midden in kougolf

Ook de gasprijs vestigde een historisch record terwijl er nog voldoende aanbod voor handen is in ondergrondse opslag en hervergassingsinstallaties. De elektriciteitsprijs blijft de komende weken volgens de krant El Español ook noh hoog, maar niet zo hoog als de afgelopen week met gemiddeld 90 euro per MWh. Elektriciteit is hiermee op dit moment alleen duurder in het Verenigd Koninkrijk.

“Op de termijnmarkt wordt de prijs vastgesteld op ongeveer 88 euro / MWh, iets lager dan op vrijdag toen 95 euro / MWh werd bereikt”, legt Javier Colón uit, expert in de elektriciteitssector en partner van de Neuroenergie-adviseur. “Op een bepaald moment werd een dagprijs bereikt van maximaal 170 euro / MWh, ook een record.”

Hoe kan dit? “In wezen bevinden we ons midden in een koudegolf, niet alleen in Spanje, maar ook in andere Europese landen, zelfs in Azië”, zegt Francisco Valverde, adviseur en expert op de elektriciteitsmarkt. 
Wat de prijs op de groothandelsmarkt voor elektriciteit doet stijgen, is gas, “maar ook kernenergie en grote waterkrachtcentrales worden opgedreven, wat het totaal duurder maakt”, vervolgt Valverde.

“Gas is harder in prijs gestegen dan in enig ander land in de Europese Unie. Wat energie betreft is Spanje een eiland. Dat blijkt nu wel weer”, zegt Colón. En de stijging van het gas heeft direct te maken met leveringsproblemen via de gaslijdingen uit Algerije, en de toename van de vraag in Azië.

Volgens andere experts is het probleem dat er een piek in de vraag is door de kou en dat er veel gas wordt verbruikt tegen een goed tarief. De handelaren kopen gas per schip en als veel andere landen hetzelfde doen, zal de gasprijs blijven stijgen”, zeggen anderen. experts.

Op 1 januari 2021 had Spanje nog de goedkoopste elektriciteitsprijs in Europa, met uitzondering van de Scandinavische landen, terwijl slechts drie dagen later de prijs is verdrievoudigd.

Lees ook: Midden in kougolf elektriciteit bijna 30 procent duurder

Dit vind je misschien ook leuk