Spanje binnen twee weken van hoogste naar laagste energietarief van Europa

door admin
Spanje binnen twee weken van hoogste naar laagste energietarief van Europa

Nog maar een week geleden bleek dat een groot deel van de Spanjaarden hun energierekening niet of nauwelijks kon betalen. Spanje bleek een van de EU-landen waar de elektriciteitsprijs voor consumenten het meest toenam.

Begin januari had Spanje de hoogste tarieven van heel Europa

In slechts twee weken ging Spanje van de hoogste naar de laagste tarieven voor gas en elektra in de EU. Op 8 januari 2021 steeg de prijs voor elektriciteit naar 94,99 euro/MWh en 55 euro/MWh voor gas. Een combinatie van diverse factoren heeft de prijs enorm laten toenemen in Spanje. De toenemende vraag als gevolg van de extreme kou in Spanje, spanningen op de Noord-Aziatische markt die oversloegen naar de rest van de wereld, Algerije die de gaslevering aan Spanje met een kwart verminderde en diverse andere factoren droegen bij aan alsmaar stijgende tarieven voor gas en elektra.

Twee weken later zijn tarieven in Spanje de laagste van de EU

Op 23 januari 2021 maakte de prijs voor elektra een vrije val naar 27 euro/MWh en 22 euro/MWh voor gas in Spanje. De koudegolf in Spanje is voorbij dus de vraag naar elektra daalt weer. Een nieuwe storm met veel wind komt aan in Spanje wat weer gunstig is voor het opwekken van windenergie. Het nieuws wordt niet langer gedomineerd door energiemaatschappijen die de tarieven manipuleren.

Grillige tarieven voor alle Europese landen

Niet alleen de Spanjaarden hadden te maken met deze extreme pieken in de elektriciteits- en gasprijzen. Ook andere Europese landen hadden te maken met deze grillige tarieven, zo schreef de website elperiodicodelaenergia.com afgelopen zaterdag.

Niet alle Spanjaarden profiteren van lage tarieven

De website schrijft dat alleen de 11 miljoen Spanjaarden met een PVPC-tarief of een gereguleerd tarief profiteren van deze goedkopere prijzen. Wie een contract heeft met een vaste rente zal tegenwoordig aanzienlijk meer betalen voor gas en elektra. Ook de nationale commissie voor markten en mededinging CNMC liet eerder al weten dat het gereguleerde tarief op de lange termijn het goedkoopst is voor de consument.

Dit vind je misschien ook leuk