Spaanse covid-patiënte na tien maanden uit ziekenhuis ontslagen

door admin
Spaanse covid-patiënte na tien maanden uit ziekenhuis ontslagen

Deze week kwam aan de maandenlange ziekenhuisopname een einde. Zo kon ze dinsdag thuis, in haar eigen omgeving en met haar eigen gezin haar 53ste verjaardag vieren. “In september kreeg ik in de gaten dat er maanden waren verstreken, dat de zomer al voorbij was en het schooljaar van mijn dochter al was afgesloten. Ik realiseerde me dat mijn gezin een heel zware tijd moet hebben gehad”, vertelt een geëmotioneerde Elsa vlak voordat ze het ziekenhuis verlaat. 

Elsa heeft lymfeklierkanker en werd met ernstige symptomen opgenomen in het ziekenhuis toen ze in het voorjaar besmet raakte met het coronavirus. Na twee weken ziekenhuisopname werd ze overgebracht naar de intensive care waar ze kunstmatig werd beademend. Meerdere keren ontsnapte ze aan de dood; in de tien maanden dat ze in het ziekenhuis verbleef kreeg ze onder andere een herseninfarct en verschillende infecties. Maar uiteindelijk ging haar gezondheidstoestand toch langzaam maar zeker vooruit. 

“Waanzinning veel zin om naar huis te gaan”

“Bij Elsa ging ongeveer alles mis wat er mis kan gaan met een patiënt. Voor haar lijken de afgelopen maanden een verloren jaar, maar in werkelijkheid heeft ze een leven gewonnen”, zegt haar arts María Eugenia García Leonis van het Hospital Gregorio Marañón. Dat nieuwe leven begon dus afgelopen maandag toen ze met haar gezin samen terug mocht naar huis, waar ze naar eigen zeggen “waanzinnig veel zin” in had. 

Nazorg

Bij de medische zorg voor Elsa zijn in de afgelopen tien maanden meer dan 300 zorgmedewerkers direct betrokken geweest. Hoe graag ze ook naar huis wil, het zal voor haar even wennen zijn om het nu zonder deze professionele hulp te moeten stellen. Honderd procent beter is ze dan ook niet, het herstel zal nog lange tijd in beslag nemen. Covid-19 en alle complicaties die zich nog in het ziekenhuis hebben voorgedaan, laten blijvende sporen achter die het leven van Elsa voorgoed zullen veranderen. Het Hospital Gregorio Marañón biedt multidisciplinaire nazorg aan alle covid-patiënten die ontslagen worden van de intensive care. 

Elsa verliet het ziekenhuis afgelopen maandag onder applaus van de zorgmedewerkers die haar bijna een jaar lang hebben verzorgd. 

Dit vind je misschien ook leuk