Vrij reizen in zicht met Europees akkoord over vaccinatiepaspoort

door admin
Vrij reizen in zicht met Europees akkoord over vaccinatiepaspoort

Het zijn vooral de landen waar de economie grotendeels afhankelijk is van het toerisme die snel een vaccinatiepaspoort willen. De Oostenrijks kanselier Sebastian Kurz kwam – in navolging van Israël – met het idee want ziet graag de skigebieden weer vol lopen met wintersporters uit heel Europa. Ook landen als Spanje, Italië, Griekenland, Portugal, Kroatië, Cyprus en Malta voegden zich snel bij hem. Die willen dat het vaccinatiepaspoort de pas gevaccineerden, mensen die corona reeds onder de leden hebben gehad of mensen die recent negatief getest hebben in staat stelt om vrij te reizen tussen de Europese landen.

Israël als voorbeeld

Israël met 9 miljoen inwoners heeft het zogenoemde groene paspoort – een digitale versie op de mobiele telefoon – ingevoerd en wijst zo een mogelijke weg naar een ‘nieuw normaal’ aan de Europese landen. Volledig gevaccineerde mensen in Israël krijgen hun vrijheid terug. Niet- of deels gevaccineerde inwoners krijgen nog beperkingen opgelegd. Met een groen paspoort is zo’n beetje alles weer mogelijk. Griekenland en Cyprus hebben al een akkoord gesloten op basis waarvan gevaccineerde Israëliërs vanaf half maart zonder quarantaine naar deze landen kunnen reizen.  

Onbeantwoorde juridische en ethische vragen

De Europese landen zijn het erover eens dat vaccinatiepaspoorten reizen veiliger maken. Over een eventuele verplichting van vaccinatie en mogelijke voordelen die aan een vaccinatie gekoppeld kunnen worden zijn de landen het nog niet eens. Bovendien zijn er in dit verband nog een aantal juridische vragen onbeantwoord. Hoe zit het met het medische beroepsgeheim? Wat met mensen die om andere redenen zich niet willen laten vaccineren? Volgens Merkel ‘heeft iedereen er op gewezen dat het daar vandaag bij de huidige stand van de vaccinaties nog niet over gaat’. Ze voegde toe dat Europe er wel op voorbereid moet zijn, al wil dat ‘absoluut niet zeggen dat wie geen certificaat heeft, niet zal mogen reizen. Daarover is nog helemaal geen akkoord gesloten’.

Rutte nog ‘heel voorzichtig’

Volgens de Telegraaf is demissionair premier Rutte nog heel voorzichtig over het vaccinatiepaspoort omdat er nog heel veel vragen onbeantwoord zijn. Dat zei Rutte na afloop van de eerste dag van een informele videotop met zijn collega’s uit de andere 26 EU-landen. Hij voegde daaraan toe te hopen dat er nog voor de zomer duidelijkheid over is. Eerst moeten nog technische vragen beantwoord worden, zoals of iemand die gevaccineerd is ook niet meer anderen kan besmetten. Rutte heeft de Gezondheidsraad ook om advies gevraagd voor de ethische vraagstukken. Niet iedereen zal tegen de zomer al gevaccineerd kunnen zijn.

Belgische premier: ‘niet te snel invoeren’

De Belgische premier Alexander De Croo (Open VLD) bevestigt dat Europa zich nu in eerste instantie bezig moet houden met het ontwikkelen van de technologie achter een vaccinatiepaspoort en dat een dergelijk systeem niet te snel ingevoerd mag worden. ‘Het is niet voor morgen. Op een moment dat amper 4 procent van de bevolking gevaccineerd is, moet je er niet aan beginnen. Zeker niet omdat de actieve bevolking, de mensen die op reis gaan, amper gevaccineerd is. Het is echt geen goed idee om dan zulke voorrechten te gaan toekennen.’

Dit vind je misschien ook leuk