Ruim 4 miljoen werklozen in Spanje

door admin
Ruim 4 miljoen werklozen in Spanje

In februari steeg de werkloosheid in Spanje met 44.436 personen (+1,1 procent) ten opzichte van januari. Volgens het ministerie van Werkgelegenheid is de toegenomen werkloosheid het gevolg van ‘de beperkende maatregelen die vanwege de derde golf van de coronapandemie in het land zijn opgelegd’.  

Werkloosheid in bijna alle sectoren toegenomen

Spanje telt op dit moment 4.008.789 werklozen. In februari nam de werkloosheid toe in bijna alle sectoren, behalve in de bouw waar de werkloosheid met 1,6 procent (-5.116 personen) is afgenomen. De grootste stijging van de werkloosheid vond plaats in de dienstensector met 1,3 procent (+36.877 personen) meer werklozen dan in januari.

Ondanks het hoge aantal werklozen in Spanje, nam het aantal mensen bijdraagt aan de sociale zekerheid in februari toe. Ten opzichte van januari betalen er de afgelopen maand 20.632 meer mensen sociale zekerheid. Het totale aantal komt hiermee in februari uit op 18.850.112 inschrijvingen.

Bijna een miljoen Spaanse werknemers met ERTE-regeling

In het werkloosheidscijfer van februari zijn, net als de voorgaande maanden, niet het aantal werknemers opgenomen dat op non-actief is gesteld of werknemers die tijdelijk minder of geen uren meer werken op basis van een ERTE-regeling. De Spaanse nieuwssite 20minutos.es schrijft dat er momenteel ruim 900.000 mensen onder een ERTE-regeling vallen. Deze groep telt vooralsnog niet als ‘geregistreerd werkloos’.

Naast de maandelijkse werkloosheidscijfers presenteerde het mnisterie van Werkgelegenheid ook hoeveel Spanje uitgeeft aan uitkeringen. In januari was dat 2.629 miljoen euro waarvan 694 miljoen euro aan ERTE-uitkeringen.

Dit vind je misschien ook leuk