Groentetuin van Spanje in gevaar door droogte

door admin
Groentetuin van Spanje in gevaar door droogte

“In een meer dan waarschijnlijk scenario van tekorten in de nabije toekomst als gevolg van de klimatologische noodsituatie kunnen regionale gewassen niet meer afhankelijk blijven van transfers”, vindt de partij Groenen-EQUO in de regio Murcia. Deze roept daarom op tot een ‘koerswijziging’ in de regionale landbouw.  

In een verklaring waarschuwt de partij dat het intensieve landbouwmodel dat in de regio wordt toegepast ‘grote hoeveelheden water vereist van de Tajo-Segura-overdracht’. Die grote hoeveelheden water worden steeds minder. De weersomstandigheden in 2021 in Spanje in het algemeen en in de regio Murcia in het bijzonder zijn “niet hetzelfde als op het moment dat de hydraulische overdracht van de Taag naar de Segura in gebruik werd genomen, 42 jaar geleden.

Verdes-Equo wijst op het feit dat het weerinstituut Aemet in 2019 een rapport presenteerde over de toestand van het klimaat in Spanje. De conclusie daarvan was duidelijk: de opwarming stopt niet alleen niet, maar versnelt ook. Sinds de jaren 60 gaat het om 0,3 graden Celcius per decennium. 

20 procent minder waterbronnen beschikbaar 

Acht van de tien warmste jaren sinds 1965 vielen in deze eeuw en vijf van de zes warmste jaren deden zich voor in het afgelopen decennium. Bovendien daalde de gemiddelde jaarlijkse neerslag in de afgelopen 50 jaar. Hieraan moet eveneens een toenemende vrdamping worden toegevoegd als gevolg van de temperatuurstijgingen.

De gemiddelde beschikbare watervoorraden zijn volgens een rapport van Ecologistas en Acción in de afgelopen 25 jaar met 20 procent verminderd. Deze vermindering zal volgens deze milieuorganisatie ‘niet alleen voortduren, maar naar verwachting ook progressief zijn omdat de temperaturen blijven stijgen.”

Semi-aride klimatologische kenmerken 

Tegen deze achtergrond vindt Verdes-Equo in Murcia dat “het proberen om dit landbouwmodel vol te houden, terwijl rivierstromen vooral in de bovenloop van de Taag afnemen, geen rekening houdt met het fenomeen klimaatverandering, terwijl deze ongetwijfeld de toekomst van de landbouw zal bepalen. Dat met name voor de economie van de regio Murcia zo belangrijk is. Bovendien gaat het om een regio die vanwege de semi-aride klimatologische kenmerken al in de basis uiterst gevoelig is voor de effecten van hogere temperaturen en minder neerslag. 
 
Wijziging van productiemodel 

Verdes-Equo Murcia dringt er bij de agrarische gemeenschap van de regio Murcia op aan om zich zo snel mogelijk aan deze omstandigheden “aan te passen”, “door het productiemodel aan te passen naar een model dat minder afhankelijk is van de wateroverdrachten, meer respect heeft voor het milieu en dat niet zoveel schade toebrengt aan de Mar Menor, vanwege het dumpen van landbouwresten in de grootste Spaanse binnenzee”.

Waterbouwkundig werk

De Taag-Segura Water Transfer is een van de grootste waterbouwkundige werken ooit in Spanje gerealiseerd. Water uit de rivier de Taag wordt via dit transfersysteem van de reservoirs van Entrepeñas en Buendía naar het Talave-reservoir aan de Mundo-rivier geleid, een zijrivier van de Segura-rivier.

Bekijk ook: Ramp dreigt voor Spanje door opdrogen rivier de Taag

Dit vind je misschien ook leuk