Corona-incidentie Spanje sinds augustus 2020 niet zo laag

door admin
Corona-incidentie Spanje sinds augustus 2020 niet zo laag

Een van de beste graadmeters om over een langere periode te zien hoe het gesteld is met de coronasituatie in een land is door het meten van de corona-incidentie. Woensdag meldde het Ministerie van Volksgezondheid dat er de afgelopen 14 dagen sprake is van gemiddeld 98,78 coronagevallen per 100.000 inwoners.

Groot contrast met laatste coronagolf in Spanje

Met dit cijfer valt Spanje officieel onder een ‘gemiddeld risico’. Er is sprake van een laag risico wanneer de corona-incidentie onder de 50 komt. Dit vormt een groot contrast met eind januari 2021, tijdens de hoogste coronagolf in Spanje. Toen werden er zelfs 899,93 gevallen per 100.000 inwoners gemeld. Medio augustus 2020 was de coronasituatie – als het gaat om de incidentie – gelijk aan nu.

Verschillen tussen Spaanse regio’s

Niet overal in Spanje is de gezondheidstoestand hetzelfde. Andalusië en La Rioja zijn namelijk de enige regio’s in Spanje die de afgelopen 14 dagen gemiddeld nog boven de 150 gevallen per 100.000 uitkwamen. Hierdoor vallen deze regio’s nog onder ‘hoog risico’.

In Murcia, Galicië, de Balearen, Valencia en Ceuta is de situatie heel anders: deze regio’s melden gemiddeld minder dan 50 gevallen per 100.000 inwoners en daarom vallen deze gebieden onder ‘laag-risico’.

Dalend aantal besmettingen en ziekenhuisopnames in Spanje

Dat het goed gaat in Spanje bleek eerder al uit het dalende aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Afgelopen maandag werden er gemiddeld 3.832 mensen positief getest in Spanje. Een week geleden waren dat er nog 4.427. Deze week zijn er gemiddeld 337 mensen opgenomen in het ziekenhuis met een coronabesmetting, dat is 15 procent minder dan een week geleden.  

Gemiddelde IC-bezetting Spanje valt nu officieel onder ‘laag risico’

Ook de IC-afdelingen worden steeds leger in Spanje. De gemiddelde IC-bezetting van coronapatiënten komt op nationaal niveau niet boven de 10 procent. Alleen in Madrid is er nog sprake van een hoog risico omdat de IC-bezetting in deze regio wel boven dit percentage uitkomt.

Baskenland, La Rioja en Aragón hebben dit risiconiveau maandag verlaten omdat zij de bezetting onder deze grens wisten te krijgen. In Cantabrië, Valencia, Extremadura, Galicië en Murcië is er zelfs geen sprake meer van een risico-indicatie omdat coronapatiënten minder dan 5 procent van de IC-capaciteit innemen.

Bijna helft van Spaanse bevolking kreeg minstens één prik

De geslaagde vaccinatiecampagne in Spanje blijkt een van de voornaamste factoren waarom het zo goed gaat in Spanje. Woensdagavond meldde minister Darias van Volksgezondheid dat 46,5 procent van de bevolking minstens één prik heeft gehad en dat 28 procent volledig is gevaccineerd tegen Covid-19.

Dit vind je misschien ook leuk