Spaanse Bank wil alternatief voor gesloten banken en pinautomaten

door admin
Spaanse Bank wil alternatief voor gesloten banken en pinautomaten

De centrale bank van Spanje schat in dat dit voor zo’n 1,3 miljoen inwoners het geval is en noemt hun situatie ‘kwetsbaar’. Dat komt neer op 3 procent van de Spaanse bevolking. Als gevolg van verdergaande digitalisering en bezuinigingen (waaronder een aantal grote bankenfusies) is sinds 2008 de helft van het aantal bankfilialen in Spanje gesloten.  

Mobiele bankkantoren en medewerkers

Volgens de Spaanse Bank kan de uitgeklede financiële dienstverlening niet geheel worden vervangen, maar is enig alternatief wel noodzakelijk. Zo oppert de entiteit de mogelijkheid van mobiele bankkantoren, financiële vertegenwoordigers, het gebruikmaken van faciliteiten van de postkantoren of de mogelijkheid om geld op te nemen in een winkel. 

In 2020 kon in Spanje nog maar in 22.299 bankfilialen en 49.481 pinautomaten geld worden opgenomen. Dat betekent dat er eind vorig jaar per 1000 inwoners nog 1,5 locaties beschikbaar waren. Het probleem is vooral dat dit een gemiddelde is, en er in werkelijkheid grote gebieden in Spanje zijn waar geen enkele bank of pinautomaat meer is. Voor veel inwoners ligt de dichtstbijzijnde mogelijkheid op meer dan 5 kilometer afstand. In deze gebieden zouden mobiele bankkantoren of financiële vertegenwoordigers een uitkomst kunnen bieden. 

Kwetsbare positie voor toegang tot contant geld

Concreet zijn er in Spanje zo’n 340 duizend mensen die in geïsoleerde gebieden wonen en daardoor ‘zeer kwetsbaar’ zijn (in relatie tot toegang contant geld). Dat is ongeveer 0,7 procent van de Spaanse bevolking. Voor hen is de afstand tot de dichtstbijzijnde bank of pinautomaat gemiddeld 9,4 kilometer. 40 procent van hen is ouder dan 60 jaar en het gemiddelde inkomen ligt onder het nationale gemiddelde. Over het algemeen wonen deze mensen in kleine dorpen met zo’n 400 inwoners. De meeste van deze dorpen zijn gelegen in de provincies León, Salamanca en Zamora.

Voor nog eens een miljoen inwoners van Spanje geldt een situatie van gemiddelde kwetsbaarheid. Voor hen zijn er per 1000 inwoners 0,6 geldopnamepunten beschikbaar en de gemiddelde afstand tot het dichtstbijzijnde opnamepunt is drie kilometer. Het percentage 60-plussers is hier meer dan 35 procent en ook het inkomen ligt onder het nationale gemiddelde. Het gaat om gemeenten met zo’n 1.700 inwoners, voornamelijk gelegen in de provincies Lugo, La Coruña en Orense.

Dit vind je misschien ook leuk