Sánchez roept Brussel op voortouw te nemen in energieprijzencrisis

door admin
Sánchez roept Brussel op voortouw te nemen in energieprijzencrisis

Sánchez stelde zich ook open voor versterkte samenwerking wanneer niet alle lidstaten de maatregel steunen. Nadat Spanje tijdens de EU-top in Slovenië het debat over de energieprijzen op Europees niveau op gang had gebracht, riep de regeringsleider op tot een ‘stapsgewijze’ aanpak en drong hij erop aan dat de Europese Commissie namens de lidstaten onderhandelt over de aankoop van energie.

Hoewel hij wel dacht dat de meerderheid van de EU-landen voorstander zou zijn, stelde Sánchez – in het geval dat een lidstaat de optie afwijst – versterkte samenwerking voor tussen de belanghebbende partijen. Hij stelde uitdrukkelijk dat deze samenwerking in harmonie met de particuliere sector wordt geformuleerd.

Europese aangelegenheid

De premier benadrukte dat de stijging van de gas- en elektriciteitsprijzen een Europese aangelegenheid is die alle lidstaten aangaat, en hij herhaalde dat de EU sterker staat bij gezamenlijk optreden. Hij trok een parallel met de contracten voor de aankoop van vaccins, waarbij Brussel de onderhandelingen met de farmaceutische bedrijven heeft geleid. Daarnaast stelde hij voor om aanpassing van de Europese markt te heroverwegen. Het is tijd voor een ‘grondige herziening’ van een systeem dat niet langer voldoet, aangezien het de duurste energiebronnen bevoordeelt ten koste van hernieuwbare energiebronnen. 

De Spaanse regering is op meerdere fronten de strijd aangegaan om de kwestie van de elektriciteitsprijzen op Europees niveau te beleggen. Volgens Sánchez is het wachten nu op de stappen die worden ondernomen tijdens de bijeenkomst van de ministers van Energie en op het voorstel van de Europese Commissie, die volgende week een reeks maatregelen presenteert om de kwestie aan te pakken. Dit alles met het oog op de top in Brussel eind deze maand, waar de Europese leiders opnieuw in gesprek gaan over de energieprijzencrisis.

Spanje heeft krachten gebundeld met bondgenoten

Spanje heeft de krachten gebundeld met Frankrijk, Tsjechië, Griekenland en Roemenië om een gemeenschappelijk front te vormen tegen de stijgende energieprijzen. De landen dringen onder meer aan op een hervorming van de groothandelsmarkt en op gecoördineerde gasaankopen. Sánchez en de Tsjechische premier Andrej Babis openden het vuur over deze kwestie tijdens het informele diner van de EU-leiders in de aanloop naar de top EU-Balkan van woensdag. 

Dit vind je misschien ook leuk