Ondanks ‘Iberische uitzondering’ elektriciteitsprijs Spanje weer flink hoger

door admin
Ondanks 'Iberische uitzondering' elektriciteitsprijs Spanje weer flink hoger

De maatregel van de regering van Pedro Sánchez maakt de prijs per MWh 25 euro goedkoper dan wat in Spanje betaald zou zijn zonder de zogenaamde ‘Iberische Uitzondering’, die afgelopen dinsdag van kracht werd. Het is echter nauwelijks merkbaar in het gemiddelde van de eerste zes dagen, dat slechts 36 euro onder de bijna 268,88 euro/MWh ligt die consumenten anders zouden hebben betaald.

De vereniging van elektricitieitsbedrijven AELEC waarschuwde dat er een toename van de export naar Frankrijk wordt veroorzaakt door de limiet op gas. Dat vermindert gelijk het effect van die limiet. 

Dinsdag bereikt prijs nieuwe recordhoogte sinds start maatregel

Vandaag (dinsdag) zullen de kosten een nieuwe recordhoogte bereiken sinds de bejubelde maatregel van minister Teresa Ribera van kracht werd. De prijs zal 270,16 euro per megawattuur (MWh) bereiken, volgens de laatste gegevens van de marktautoriteit OMIE. Dat is bijna een week na het van kracht gaan van de maatregel 16 euro goedkoper dan de 286,21 euro/MWh die op het Iberisch schiereiland zou zijn betaald als er geen limiet zou zijn op de prijs van gas voor elektriciteitsopwekking.

Italië

Bovendien stuwt de terugkeer naar productieve activiteit na het weekend het elektriciteitsverbruik weer omhoog. Een dergelijk scenario wordt ook waargenomen in andere Europese landen. Vooral in Italië. Hier lag de prijs maandag dicht bij 309 euro/MWh met maxima tot 394,96 euro/MWh. Dat blijkt uit gegevens geraadpleegd door EFE.

Frankrijk en Verenigd Koninkrijk

Ook in Frankrijk zal de prijs per MWh de grens van 300 euro (303,95 euro) overschrijden na twee dagen van relatieve stabilisatie. Op woensdag zal deze tussen 19 en 20h boven de 354 euro/MWh liggen, met maxima van 450 euro. In Duitsland zal de prijs rond de 267 euro liggen – met een piek van 500 euro tussen 8 en 9 uur. In het Verenigd Koninkrijk wordt 196,19 pond betaald (dat is ongeveer 228,53 euro). In Portugal, waar ook de limiet op gas wordt toegepast vanwege de zogenaamde “Iberische uitzondering”, zal dezelfde prijs worden betaald als in Spanje.

“Zelfmoord op energiegebied”

De directeur van de grootste Russische oliemaatschappij, Rosneft, Igor Sechin, waarschuwde zondag dat Europa’s “zelfmoord op energiegebied” op de lange termijn gevolgen zal hebben in de vorm van verlies van economisch potentieel en concurrentievermogen.

Duitsland kondigt aanvullende maatregelen aan

Diezelfde zondag heeft Duitsland, een van de Europese landen met de grootste afhankelijkheid van Russisch gas, aanvullende maatregelen aangekondigd om de afhankelijkheid van deze grondstof voor elektriciteitsopwekking in de industrie te verminderen. Wel verdedigt de Duitse regering dat de voorzieningszekerheid momenteel “gegarandeerd” is. Het besluit om eventueel weer steenkool in te zetten, is bedoeld om de reservevoorraden te versnellen vanwege de beperking van de gastoevoer vanuit Rusland.

Naast het herstel van de vraag na het weekend en de gestabiliseerde temperaturen na de hittegolf van vorige week, hebben de Europese energiemarkten te lijden onder de huidige geopolitieke spanningen met Rusland.

Leveringsverminderingen vanuit Rusland houden aan

De prijs van TTF-aardgas voor levering in juli op de Nederlandse markt steeg met 1,80% tot 124,7 euro/MWh, terwijl de leveringsverminderingen vanuit Russisch grondgebied aanhouden. Afgelopen maandag heeft het Kremlin de levering van gas aan de Europese Unie geconditioneerd tot de terugkeer van de pompen van de Nord Stream-gasleiding, die buiten het land in reparatie zijn.

Dit vind je misschien ook leuk