Cabinepersoneel van EasyJet Spanje gaat in juli negen dagen staken

door admin
Cabinepersoneel van EasyJet Spanje gaat in juli negen dagen staken

Specifiek, zoals dinsdag door de vakbonden aangekondigd, zullen de werkonderbrekingen op de bovengenoemde luchthavens plaatsvinden op 1, 2, 3, 15, 16, 17, 29, 30 en 31 juli, met een duur van 24 uur. 

Basissalaris van 950 euro

De oproep om te gaan staken is gericht aan 450 personeelsleden, zoals vakbondsvertegenwoordigers dinsdag op een persconferentie hebben uitgelegd. “Momenteel hebben easyJet-bemanningsleden in Spanje een basissalaris van 950 euro, wat 850 euro minder is dan het basissalaris in Frankrijk of Duitsland”, zei Miguel Galán. Hij is algemeen secretaris van USO bij EasyJet Málaga.

“De reden voor deze staking is niets anders dan de impasse waarin de onderhandelingen over de tweede CAO voor de bemanningsleden van het bedrijf zich momenteel bevinden. Het bedrijf heeft blijkbaar geen belang bij het onderhandelen over de verbetering van de arbeidsomstandigheden van de bemanningsleden in Spanje. We willen dat zij dezelfde arbeidsomstandigheden hebben als degenen die in andere Europese bases zoals Frankrijk en Duitsland opereren”, aldus Galán.

De vakbond eist dus een verhoging van het basissalaris zonder verlagingen van het aantal vlieguren; de betaling van de anciënniteitstoeslag; een salarisverhoging volgens de CPI gedurende de looptijd van de arbeidsovereenkomst; vergoeding voor opleidingsuren; betaling van de onderhoudskosten van de bemanning in de “opfriscursussen” buiten het nationale grondgebied; beperking van vliegtijden vergelijkbaar met die van andere landen om de rest van de bemanningen en bemiddeling te bevoordelen; de jaarlijkse vernieuwing van alle uniformen en dat onder meer ook schoeisel is inbegrepen.

Deze staking bij EasyJet komt bij de staking die Ryanair aanvankelijk in Spanje afroept voor 24, 25, 26 en 30 juni en 1 en 2 juli

EasyJet is “zeer teleurgesteld”

Geconfronteerd met de stakingsoproep waarvan het bedrijf al formeel op de hoogte is, zegt EasyJet “zeer teleurgesteld” te zijn over deze beslissing op zo’n kritiek moment voor de sector. “Vooral omdat we al aanzienlijke vooruitgang hebben geboekt in de richting van een nieuwe collectieve overeenkomst”, zo melden officiële bronnen van de luchtvaartmaatschappij.

Bekijk ook: Welke stakingen kunnen jou als vakantieganger treffen deze zomer?

“We hopen dat ze, in plaats van deze richting in te slaan, zullen terugkeren naar de onderhandelingen met easyJet. We willen graag de constructieve dialoog met hen voortzetten”, aldus EasyJet volgens de bronnen.

Onderbrekingen in vluchten naar Málaga, Palma en Barcelona

“In het geval dat de staking doorgaat, is het te voorzien dat er tijdens de stakingsperiode onderbrekingen zullen zijn in ons vluchtprogramma van en naar Malaga, Palma en Barcelona”, erkennen ze. EasyJet zal al het mogelijke doen om elke verstorting tot een minimum te beperken. 

Dit vind je misschien ook leuk