Verkrachtingswet ‘Solo sí es sí’ vanaf vrijdag van kracht in Spanje

door admin
Verkrachtingswet ‘Solo sí es sí’ vanaf vrijdag van kracht in Spanje

Deze wet waarborgt seksuele vrijheid, heft het onderscheid tussen seksuele agressie en misbruik op en stelt toestemming centraal. Ook de toestemming krijgt vanaf aanstaande vrijdag een nieuwe definitie: ‘Er is alleen sprake van toestemming wanneer deze vrijelijk tot uitdrukking is gebracht door handelingen die, gelet op de omstandigheden van het geval, duidelijk de wil van de persoon tot uitdrukking brengen’. 

Na een jaar van wetgevingsprocedures treedt deze wet vrijdag in werking en daarmee zal de nieuwe formulering van het Wetboek van Strafrecht, die alle gedragingen omvat die de seksuele vrijheid schenden zonder toestemming van de ander, als verkrachting worden beschouwd. Met deze nieuwe Spaanse verkrachtingswetgeving zet de kentering in de strafrechtelijke definitie van verkrachting door. Lang gold in Europa dat er pas sprake was van verkrachting als het slachtoffer zich aantoonbaar verzette, en de verkrachter dus geweld gebruikte.

Seksueel geweld

Genitale verminking van vrouwen, gedwongen huwelijken, intimidatie met seksuele connotaties en handel met het oog op seksuele uitbuiting zullen ook als seksueel geweld worden beschouwd. De moord op vrouwen in verband met seksueel geweld wordt beschouwd als de ernstigste mensenrechtenschending.

Naast deze wijzigingen worden ook andere maatregelen doorgevoerd, zoals het recht op gespecialiseerde en toegankelijke algemene bijstand aan slachtoffers van seksueel geweld, zonder dat vooraf een klacht moet worden ingediend.

Crisiscentra

Verder moeten er crisiscentra worden opgericht, die permanente zorg bieden aan vrouwen die het slachtoffer zijn van seksueel geweld – minstens één per provincie – en zogenaamde kinderhuizen, met gespecialiseerde zorg voor minderjarigen die hetzelfde soort geweld hebben ondergaan. Tegelijkertijd wordt specialisatie in seksueel geweld verplicht voor de forensische evaluatie-eenheden die de rechtbanken voor geweld tegen vrouwen bijstaan, naast andere maatregelen.

23 oktober ook deel van de wet in werking

Hoewel een groot deel van de wet vrijdag 7 oktober in werking treedt, zijn titel IV van de wet betreffende het recht op uitgebreide gespecialiseerde bijstand en titel VI, die betrekking heeft op de toegang tot en het verkrijgen van rechtspraak, vanaf oktober 2023 van toepassing.

Dit vind je misschien ook leuk