Plannen om naar Spanje te emigreren?

door admin
Plannen om naar Spanje te emigreren?

Veel mensen die na een kort verblijf in Spanje weer thuis zijn, zullen spelen met de gedachte zich te vestigen in Spanje. Lekker weer, goed eten en een minder gehaast leven hebben een grote aantrekkingskracht.

Bij een echte emigratie komen echter ook praktische zaken om de hoek kijken. Misschien minder leuk om te regelen, maar zeker belangrijk. In dit artikel geven we je een aantal belangrijke tips met betrekking tot je financiën die in zo’n geval van pas zullen komen.

Zorgverzekering

In Nederland is iedereen verplicht om een zorgverzekering te hebben. Met een doorlopende reisverzekering kun je ook in het buitenland gebruik maken van zorg. De kosten hiervan worden door je verzekeraar vergoed. Wanneer je je voor langere tijd wilt vestigen in het buitenland kun je echter niet terugvallen op een doorlopende reisverzekering. Deze is standaard meestal goed voor reizen tot 60 dagen.

Maak je een langere reis dan kun je tegen een toeslag op de premie deze periode tot ongeveer een jaar verlengen. Na dit jaar zul je je dus moeten gaan verzekeren in het land waar je je vestigt. Als je dit van tevoren goed uitzoekt, zul je er later voordeel van hebben.

Pensioen

Een andere zeer belangrijk financieel onderwerp dat aan bod komt tijdens een emigratie is je pensioen. Dit geldt voor zowel een pensioensgerechtigde als voor mensen die nog pensioen aan het opbouwen zijn. Hierin verschillen de pensioenfondsen van elkaar, dus check goed de informatie via je eigen pensioenfonds.

Wat zeer verstandig is om te doen is om je lijfrente te berekenen, zo weet je welk bedrag je eventueel zelf moet gaan sparen om een eventueel pensioengat door de emigratie te dichten.

De belasting

Naast je familie zal ook de Nederlandse belastingdienst je missen en dan met name je bijdrage aan de schatkist. Wanneer je niet meer in Nederland belasting hoeft te betalen, scheelt dit in kosten maar je levert hiermee ook rechten in. Ga dus na of de belastingdienst jouw verhuizing naar het buitenland officieel ziet als emigreren, ze maken hier namelijk nogal onderscheid in. Je leest hier meer over op de website van de belastingdienst. 

Uiteindelijk zijn dit soort bureaucratische zaken misschien wel juist de redenen dat je besluit om te emigreren. Regel deze zaken echter goed. Mocht je ooit nog besluiten je weer te willen vestigen in Nederland komen ze goed van pas.

Dit vind je misschien ook leuk