Vissen op beschermde haaien als toeristische attractie op Lanzarote

door admin
Vissen op beschermde haaien als toeristische attractie op Lanzarote

Het bedrijf Extreme Fishing Territory heeft van het vangen van beschermde zeedieren een lucratieve onderneming gemaakt. Bezoekers krijgen de mogelijkheid om voor 150 euro deel te nemen aan wat ze omschrijven als een “avontuur voor monsterzoekers”. 

De zaak kwam aan het licht toen het Cabildo, het eilandbestuur van Lanzarote, de kwestie overdroeg aan het Openbaar Ministerie voor Milieu. De verdachte, een zakenman uit Zamora, plaatste op sociale media trots foto’s en video’s van zijn vangsten. Hij vroeg bezoekers om 150 euro te betalen voor de kans om bedreigde haaiensoorten zoals hamerhaaien, zee-engels en mantelroggen te vangen.

Volgens de aanklachten ingediend door de milieuorganisatie Latitud Azul en de organisatie voor integrale klimaatacties ADACIS, heeft Extreme Fishing Territory niet alleen beschermde soorten uit de recreatieve visserij verkocht, maar ook illegale activiteiten uitgevoerd. Hieronder het gebruik van voertuigen op de stranden waar de visserij plaatsvond, het verheerlijken van de visserij op beschermde soorten via sociale media en zelfs het gebruik van drones tijdens de activiteiten.

De autoriteiten hebben geprobeerd om de versie van de verdachte te achterhalen, maar tot op heden heeft hij niet gereageerd. Nadat zijn illegale praktijken aan het licht kwamen zijn veel van de foto’s en video’s die hij op sociale media heeft geplaatst, verwijderd. Wel nadat aanklagers erin zijn geslaagd om tientallen bewijsstukken te verzamelen voordat ze werden gewist. Daarop is te zien hoe klanten overdag en ’s nachts poseren met de gevangen dieren. Er is zelfs een foto van de eigenaar van het bedrijf die in de vin van een haai bijt. 

Onwetende toeristen

ElDiario.es schrijft dat deze schokkende zaak ook buiten Spanje aandacht heeft getrokken. De aantrekkingskracht van het zogenaamde “monsterzoeken” heeft onwetende toeristen aangetrokken, die zich niet bewust waren van de illegale en schadelijke praktijken die plaatsvonden.

Illegale visserij vond al sinds 2020 plaats

Seprona, de milieuafdeling van de Guardia Civil, heeft een uitgebreid onderzoek geopend en is momenteel bezig met het verzamelen van bewijsmateriaal om strafrechtelijke stappen te ondernemen tegen de verdachte. Het blijkt dat dit aanbod van illegale visserijactiviteiten al sinds 2020 plaatsvindt. In de Facebook-berichten waarin Benéitez zijn diensten promoot, beweert hij niet alleen excursies op Lanzarote aan te bieden, maar ook in andere gebieden zoals Ceuta, Gibraltar, Zuid-Afrika, Kaapverdië, Angola en Mozambique.

‘Ongelooflijk visserijavontuur’ voor 150 euro

Reacties van klanten die op het Trip Advisor-platform zijn gepubliceerd, onthullen dat de verdachte tot wel 150 euro vraagt voor ongeveer 10 uur “extreme visserij”. Deze excursies vinden zowel overdag als ’s nachts plaats, en sommige gebruikers prijzen de ervaring als een mogelijkheid om een echt monster te vangen en de strijd van hun leven aan te gaan.

Het bedrijf zelf promoot de activiteit als een ‘ongelooflijk visserijavontuur’ langs de kusten en stranden van het eiland, met een buitengewone diversiteit aan inheemse en bezoekende soorten. Ze bieden vervoer en visuitrusting aan, en beweren dat hun gids gedurende de hele tijd aanwezig zal zijn.

Onherstelbare schade

Wat er gebeurt met de gevangen dieren na het maken van foto’s, is nog onbekend. Deskundigen zijn echter van mening dat het vangen en naar de oppervlakte halen van deze dieren onherstelbare schade kan veroorzaken, zelfs als ze uiteindelijk weer worden vrijgelaten in hun natuurlijke habitat.

Beschermde haaien op de foto

De Canarische Eilanden Visserijwet verbiedt de praktijk en bepaalt bovendien dat per ongeluk gevangen soorten waarop een vangstverbod rust, onmiddellijk in zee moeten worden teruggezet. Uit de foto’s die als bewijsmateriaal zijn verzameld, blijkt echter dat de gevangen dieren niet onmiddellijk werden vrijgelaten, maar werden gebruikt om foto’s te maken met klanten. Dit wijst erop dat de visserij opzettelijk gericht was op de beoogde soorten, en niet per ongeluk plaatsvond.

Rode Lijst van bedreigde soorten

De aanklacht van Latitud Azul noemt specifiek de geïdentificeerde soorten op de foto’s en hun beschermingsstatus. Het gaat onder meer om de blauwe haai, die als kwetsbaar wordt geclassificeerd op de Rode Lijst van bedreigde soorten van de IUCN. Ook de mantelrog en hamerhaai staan op dezelfde lijst. Deskundigen benadrukken dat in een tijd van wereldwijde milieucrisis, waarbij de oceanen worden bedreigd door vervuiling en overbevissing, het mishandelen van bedreigde en met uitsterven bedreigde soorten onaanvaardbaar is.

Regering moet streng optreden

Ezequiel Navío, natuurliefhebber en adviseur op milieugebied namens de ADACIS-vereniging, roept op tot vastberaden optreden van de overheidsinstanties, toezichthoudende instanties, wetenschappelijke gemeenschap, sociale groeperingen en burgers om dergelijke schadelijke praktijken aan te pakken.

Het onderzoek van de Guardia Civil en Seprona is nog aan de gang, en het is nog niet bekend welke strafrechtelijke stappen zullen worden ondernomen tegen de verdachte en het bedrijf Extreme Fishing Territory.

Dit vind je misschien ook leuk