Mijn vakantie naar Spanje gaat niet door, wat is verzekerd?

door admin
Mijn vakantie naar Spanje gaat niet door, wat is verzekerd?

Veel verzekeringsmaatschappijen vinden het Coronavirus geen geldige reden om een reis te annuleren. In principe kun je dus geen geld terugkrijgen omdat een pandemie niet onder de dekking valt. Toch zijn er wel maatschappijen die hier wat soepeler mee omgaan. Dit verschilt nogal per maatschappij. Het beste kun je zelf bij je eigen verzekeringsmaatschappij informeren welke voorwaarden voor teruggave van de reissom voor jouw reis naar Spanje gelden. Hieronder geven we alvast een aantal voorbeelden. 

Voorbeelden van tegemoetkoming in kosten annuleringsverzekering

Heb je een doorlopende reisverzekering? Dan kun je soms je geld terugkrijgen als je, voordat de pandemie uitbrak, geboekt hebt (verzekeraars hanteren hier verschillende data). Bij kortlopende annuleringsverzekeringen kun je soms alleen de premie terug ontvangen. Ook geven sommige maatschappijen geld terug als je een aanvullende verzekering hebt afgesloten zoals een dekking tegen natuurrampen en terrorisme of een allrisk-polis. Bovendien kun je rekenen op een vergoeding bij sommige verzekeraars als voor het gebied in Spanje waar jij heengaat een negatief reisadvies bestaat. Daarbij zal je soms zelf aan moeten tonen dat er serieus besmettingsgevaar is. Heb je nog geen annuleringsverzekering? Hier kun je een annuleringsverzekering vergelijken.

Je bent al ziek, en dan?

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je al (ernstig) ziek bent en daardoor niet naar Spanje kunt gaan. Dit geldt zeker ook voor besmetting met het Coronavirus. Want een ernstige ziekte is een omstandigheid die niet voorzien kan worden. In dit geval kun je je reis naar Spanje wel gratis annuleren bij de verzekeringsmaatschappij. Het kan trouwens voorkomen dat de verzekeraar wel om een doktersverklaring zal vragen, voordat ze de vergoeding uit gaan keren.

Je hebt alleen de vliegreis geboekt?

Heb je alleen een ticket voor de vlucht naar Spanje gekocht? Dan moet je bij de luchtvaartmaatschappij zijn als je wilt weten wat er verzekerd is. Ook hier wordt in de meeste gevallen niets uitgekeerd. Wel kan het zijn dat je je reisdata kunt veranderen en zo je vlucht om kunt boeken. Voor de vluchten naar Spanje die door de vliegmaatschappij zelf geannuleerd zijn, krijg je een voucher.

Heb je rechtstreeks in Spanje geboekt?

Er zijn ook mensen die hun vakantie rechtstreeks in Spanje boeken. In sommige gevallen kan het Europees Consumenten Centrum iets voor je betekenen. Het is namelijk zo dat verzekeraars uit Spanje een voucher geven in verband met de Corona-epidemie. In het Spaans heet dit ‘bono’ en de vouchers zijn meestal een jaar geldig vanaf het moment dat de beperkende maatregelen worden opgeheven. Je kunt je reis naar Spanje dan opnieuw boeken. Wil je daar liever geen gebruik van maken? Dan kun je na een jaar het volledige bedrag van de boeking terugvragen.

Dit vind je misschien ook leuk