Hoe staat de Spaanse economie ervoor?

door admin
Hoe staat de Spaanse economie ervoor?

Kaspar Huijsman van BinckBank Spanje houdt alle (internationale) ontwikkelingen nauwgezet in de gaten. Niet alleen omdat hij zijn klanten van de juiste informatie wil voorzien, hij is zelf ook belegger. In de eerste weken was er bij beleggers paniek omdat de beurzen enorm kelderden en heeft het team van BinckBank in Marbella dagen van 12 uur gemaakt om iedereen te woord te staan. Daarna kwamen de mensen die kansen op de beurs zagen en begonnen met beleggen.

Kaspar: “Hier en daar hoorde je kritiek over beleggers die puur voor persoonlijk gewin zouden gaan. Laten we er geen doekjes om winden: iedereen die investeert (of het nu geld of tijd en energie is) hoopt daar iets voor terug te krijgen. Veel van onze klanten investeren geld dat ze niet direct nodig hebben in de beurs om later een droom te verwezenlijken. Maar vergeet ook niet dat zolang mensen geld investeren in aandelen van bedrijven dat die bedrijven ook een waarde houden. Ondanks dat ze op dit moment misschien minder of geen productie hebben, blijven beleggers vertrouwen hebben in de toekomst van dat bedrijf. Hoe verklaar je anders dat er nog steeds volop gehandeld wordt in aandelen van grote vliegmaatschappijen? Die kisten staan allemaal aan de grond. De koersen liggen nu wel lager maar beleggers denken dus dat die wel weer gaan stijgen.” 

Uitdaging op lange termijn

De handel op de beurs gaat dus gewoon door, met winsten en verliezen zoals altijd. Maar de daadwerkelijke economie zoals de mensen die in hun dagelijks leven ervaren? Daar lijkt voorlopig alleen maar sprake van verlies. Kaspar schat in dat het op economisch gebied de eerste tijd een drama zal zijn maar daarna zal de economie wel weer opbloeien met nieuwe en frisse ideeën. Het grootste probleem heeft volgens hem met de langere termijn te maken: “Er is ontzettend veel geld uitgegeven om de gevolgen van deze sanitaire crisis zoveel mogelijk in te dammen. Geld dat weer terugbetaald moet worden en daarvoor moet je met goede oplossingen komen. We zullen zien of dat daadwerkelijk gebeurt anders blijven we van crisis naar crisis strompelen.”

Costa del Sol is wel wat gewend

Kaspar Huijsman is uitermate kritisch over de Spaanse economie. “Tijdens de financiële crisis werd al duidelijk dat het land te afhankelijk is van de bouw en het toerisme. Er is te weinig gedaan om te diversifiëren dus vallen nu de klappen weer in dezelfde hoek. Op wat uitzonderingen na is Spanje een echt MKB-land en ondernemers weten dat ze risico’s lopen, maar deze crisis calculeer je niet in. De verliezen zijn enorm en ik vrees dat velen deze niet te boven zullen komen.” Het scheelt volgens Kaspar wel dat de Costa del Sol een gebied is waar men gewend is aan korte en heftige conjuncturen. “Als het goed gaat komen er veel mensen en zodra het slecht gaat gaan ze weer weg. Maar er zijn altijd mensen die hier naartoe willen komen. Het voordeel dat Spanje heeft is dat het gevoelsmatig een veilige bestemming is omdat het een Europees land is. Zodra mensen weer mogen reizen en men weet dat er maatregelen zijn genomen komen de vliegtuigen hier wel weer volgeladen aan.”

Even praten?

Het kantoor van BinckBank Spanje is op werkdagen open van 9 tot 18 uur en u bent daar van harte welkom voor een kopje koffie en een goed gesprek. Natuurlijk kunt u ook altijd bellen (+34 952 924 011) of mailen naar info@binckspanje.com

Beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg kwijtraken.

Dit vind je misschien ook leuk