Stemmen voor leden van het kiescollege van de Eerste Kamer?

door admin
Stemmen voor leden van het kiescollege van de Eerste Kamer?

Tot nog toe konden kiezers buiten Nederland alleen hun stem uitbrengen voor de leden van de Tweede Kamer en voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement.

Inmiddels hebben al meer dan 25.000 Nederlanders die in het buitenland wonen zich geregistreerd voor de verkiezing van het kiescollege niet-ingezetenen voor de Eerste Kamer. Deze Nederlanders in het buitenland krijgen daarmee een indirecte stem voor de Eerste Kamer.

Registreren kan nog tot en met 31 januari 2023!

Let op! Registratie geldt óók voor kiesgerechtigden die al staan geregistreerd als kiezer voor de Tweede Kamer- en Europees Parlementsverkiezingen. 

Zie de video op deze pagina voor een uitleg over wat het kiescollege eigenlijk is.

Kijk voor meer informatie op www.stemmenvanuithetbuitenland.nl

Voorwaarden om te stemmen

U kunt stemmen voor de verkiezing van de leden van het kiescollege niet-ingezetenen, voor de leden van de Tweede Kamer en voor de leden van het Europees Parlement als u:

  • buiten Nederland woont en niet bent ingeschreven in een Nederlandse gemeente
  • de Nederlandse nationaliteit heeft
  • 18 jaar of ouder bent

 

Stemmen als kiezer buiten Nederland

Het stemmen met een brief gebeurt standaard per post. Uw briefstembewijs ontvangt u over de post. Uw stembiljet ontvangt u standaard via e-mail. 

Stemmen via volmacht of met kiezerspas

Voor de kiescollegeverkiezing is het niet mogelijk om iemand anders voor u te laten stemmen via een volmacht. Het is ook niet mogelijk om te stemmen op een stembureau met een kiezerspas.

Voor de verkiezing van de Tweede Kamer en het Europees Parlement kunt u wel iemand anders voor u laten stemmen via een volmacht. Bij elke verkiezing moet u een nieuwe volmacht aanvragen.

U kunt op de verkiezingsdag uw stem uitbrengen op een Nederlands stembureau (ook op Bonaire, Sint Eustatius en Saba). Dat doet u met een kiezerspas. Bij elke verkiezing moet u een nieuwe kiezerspas aanvragen.

Houd uw adres actueel

Bent u verhuisd of gaat u verhuizen? Geef dit dan door.

Contact

Heeft u nog vragen? De gemeente Den Haag organiseert de verkiezingen voor kiezers buiten Nederland. De unit Verkiezingen is bereikbaar via telefoonnummer +31 70 353 44 00. Of stuur een e-mail naar kbn.verkiezingen@denhaag.nl.

Dit vind je misschien ook leuk