Spaans erfrecht en onterven

door admin
Spaans erfrecht en onterven

Overeenkomstig de Spaanse wetgeving kent men in Spanje drie soorten erfgenamen: testamentaire erfgenamen, legitimarissen en legatarissen. Hieronder omschrijven we het verschil.

Testamentaire erfgenamen

Dit zijn de erfgenamen die in het testament zijn opgenomen. Zonder dat zouden ze geen enkel recht op een deel van de nalatenschap hebben simpelweg omdat ze geen familiaire relatie tot de erflater hebben. Als deze erfgenamen eerder komen te overlijden dan de erflater, hebben hun nakomelingen geen enkel recht op de erfenis in Spanje.

Legitimaris

Dit zijn erfgenamen die wettelijk recht hebben op een in de wet bepaald deel (legitieme portie) van de nalatenschap (erfenis). In Spanje krijgen legitimarissen bij wet een derde deel van de nalatenschap toegewezen. Dit gedeelte wordt in Spanje de ‘mejora’ genoemd.

Legataris

Dit zijn erfgenamen die op grond van testamentaire beschikking een bepaald goed uit de nalatenschap verkrijgen. Hier kan het bijvoorbeeld gaan om een appartement, juwelen of een auto. De legatarissen moeten in het testament zijn genoemd. Zij kunnen ondanks dat ze recht maken op iets uit de nalatenschap nooit het wettelijk erfdeel van de legitimarissen aantasten.

Verdeling erfenis in drie delen Spanje

Als het moment van het verdelen van de erfenis aanbreekt, wordt deze in Spanje in drieën gedeeld. Het eerste eenderde deel is bestemd voor de legitimarissen. Zij ontvangen het wettelijk erfdeel ofwel de legitieme portie. Doorgaans gaat dit deel gelijkelijk naar de kinderen van de erflater. Als deze er niet zijn, gaat dit deel naar de ouders of aanverwanten in opgaande lijn.

Het tweede derde deel  wordt in Spanje de ‘mejora’ genoemd. Dit gedeelte kan gelijkelijk of ongelijkelijk over de erfgenamen worden verdeeld. Het is ook mogelijk dit gedeelte aan geen van de erfgenamen toe te wijzen.

Over het derde gedeelte van de nalatenschap heeft de erflater volledig vrij beschikkingsrecht. Eenderde deel van de erfenis kan nagelaten worden aan wie de erflater dat ook maar wenst.

Onterven in Spanje

In Spanje kunnen kinderen nauwelijks worden onterfd. Dat kan enkel als ze geen levensonderhoud bieden aan de ouders, terwijl ze wel in de gelegenheid waren dit te doen. Ook wanneer kinderen hun ouders op ernstige verbale of fysieke wijze hebben mishandeld, beledigd of geprobeerd hebben het testament te vernietigen, kunnen ze uit de nalatenschap worden geschrapt.

Onterven echtgeno(o)t(e)

Een echtgenoot of echtgenote kan onterfd worden indien hij of zij de huwelijkse verplichtingen niet nakomt, geen levensonderhoud biedt aan kinderen of echtgeno(o)t(e) of een poging heeft gedaan om het leven van de erflater te nemen.  

Onterven ouders

Ouders kunnen onterfd worden wanneer ze eerder uit het ouderlijk gezag zijn gezet of wanneer ouders niet in het levensonderhoud van de erflater hebben voorzien.

Rechtskeuze voor Nederlands recht

Vanaf augustus 2015 dient men als buitenlands resident er rekening mee te houden dat vanaf de eerste dag van het residentschap en bij afwezigheid van een testament of uitdrukkelijke testamentaire erfrechtkeuze, het Spaanse recht van toepassing is. Omdat het Spaanse recht niet de bescherming van de langstlevende kent, is dit voor veel Nederlanders een onwenselijke situatie. Het verdient dus aanbeveling een testament op te maken met keuze voor het Nederlands erfrecht. Dit biedt u veel meer mogelijkheden.  

Arcos & Lamers Asociados

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over erfrecht en nalatenschappen in Spanje? Neem dan vrijblijvend contact op met de ervaren Nederlandssprekende advocaten en erfrechtspecialisten van Arcos & Lamers Asociados in Marbella.

Dit vind je misschien ook leuk