Elektrische en hybride auto’s in Spanje

door admin
Elektrische en hybride auto's in Spanje

In 2009 was de voormalig minister van Industrie en Energie, Miguel Sebsastiàn er nog van overtuigd dat in 2014, nu twee jaar geleden – circa één miljoen elektrische auto’s op de Spaanse wegen zouden rijden. Want elektrische auto’s dragen bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot, het verbeteren van de luchtkwaliteit en het verminderen van geluidsoverlast door verkeer in steden. Deze doelstelling is verre van gehaald. In heel Europa rijden er zelfs nog niet  zoveel elektrische auto’s rond. In 2015 stonden er slechts 20.000 elektrische voertuigen geregistreerd, naast 62% dieselauto’s en 35,1% benzine-auto’s.

Meer elektrische auto’s in Noord-Europa

Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een land als Noorwegen dat flink investeert middels het verstrekken van talloze subsidies voor mensen die milieuvriendelijker rijden, heeft 20% van de automobilisten de stap naar elektrisch of hybride al heeft gemaakt. In Denemarken werden er in de eerste helft van 2015 97% meer elektrische auto’s verkocht dan het jaar ervoor. In Nederland stonden er eind augustus dit jaar volgens Rijksdienst Wegverkeer iets minder dan 100.000 elektrische auto’s geregistreerd. En zover noordwaarts hoeven we niet te gaan, want vorig jaar steeg de verkoop van dit type auto in Frankrijk met maar liefst 64% op jaarbasis.

Subsidie voor elektrische auto’s in Spanje

De toenemende nadruk op het milieu bij overheden en het groeiende milieubewustzijn onder consumenten werkt het gebruik van elektrische auto’s in de hand. In Spanje komen mensen bij aanschaf van een elektrische auto in aanmerking voor subsidie. Deze wordt geregeld binnen het kader van Plan Movea. De hoogte daarvan is afhankelijk van het aantal kilometers dat een auto geheel op elektriciteit kan rijden. De hoogte van de subsidie varieert op basis daarvan tussen 2.700 tot 6.000 euro.

Elektrische en hybride auto’s

De ene elektrische auto kan namelijk veel langer zonder opgeladen te hoeven worden dan de andere. Het belangrijkste verschil in type elektrische auto’s is dat tussen volledig elektrisch en hybride. De eerste bevat uitsluitend een elektrische motor en een hybride auto maakt voor aandrijving gebruik van zowel een verbrandingsmotor (benzine, diesel of LPG) als van een elektrische motor.

Verschillende types hybride auto’s

Dan zijn er nog verschillende types hybride auto’s, namelijk de parallelle hybride auto, een serie-hybride auto, een full hybride auto en een plug-in hybride auto. De parallelle hybride auto wordt voortbewogen door elektriciteit. Wanneer deze op is of meer kracht nodig heeft dan voorhanden is schakelt de verbrandingsmotor aan. De serie-hybride auto wordt aangedreven door een generator. De hiervoor benodigde elektriciteit krijgt de generator op zijn beurt weer van de verbrandingsmotor. Bij een full-hybride auto zorgt de verbrandingsmotor ook voor het opladen van de accu als je bijvoorbeeld een heuvel afrijdt of als je afremt of stopt. Bij een plug-in hybride kun je de batterij opladen door deze in te pluggen op het normale elektriciteitsnet.

Veelvoorkomende misvattingen over hybride auto’s

Dat verkoop en gebruik van elektrische en hybride auto’s niet heel snel gaat, is volgens kenners vooral te wijten aan het gebrek aan kennis van de consument erover. Zo zijn mensen bang dat het rijden van een hybride auto extra gedoe vergt. Dat ze aparte dingen moeten kunnen om de wagen te besturen. Maar dat is helemaal niet waar. De auto regelt alles zelf. Zeker het omschakelen tussen elektrisch rijden en rijden op de gewone brandstof. Daar merk je helemaal niets van. De batterij laadt bij gewoon door met de auto te rijden. Je hoeft dus niet te stoppen om een stopcontact te zoeken. En de elektriciteit is grotendeels gratis, want wordt al geproduceerd tijdens bijvoorbeeld het remmen. Dat gaat allemaal automatisch. Elektrische auto’s zijn niet extra duur in aanschaf en bovendien veel goedkoper in onderhoud: de remblokken verslijten minder snel en er moet geen roetfilter vervangen worden. Daarbij bespaart de automobilist veel op brandstofkosten, komt in diverse landen in aanmerking voor belastingvoordelen of subsidie op aanschaf. De batterij van elektrische auto’s hoeft niet vervangen te worden want gaat een autoleven lang mee.

Test een hybride auto 

Nieuwsgierig geworden? Je kunt meer lezen over elektrische en hybride auto’s hier, hier en hier, maar je kunt natuurlijk ook zelf zo’n auto testen. Een idee is dan een hybride auto te huren. Dit kan in Zuid-Spanje bij het van oorsprong Deense autoverhuurbedrijf Helle Hollis. Bij Helle Hollis kun je een Toyota Yaris Hybrid Automatic of het iets grotere model Toyota Auris Hybrid Automatic huren. Zo heb je tijdens je verblijf in Spanje een auto die heel zuinig rijdt (30 km/l) én kun je kennis maken van de voordelen van het elektrisch rijden.

Helle Hollis

Helle Hollis heeft betrouwbaarheid, snelle service en kwaliteit hoog in het vaandel staan. Het tarief dat je hier ziet is, in tegenstelling tot dat bij veel andere met prijzen stuntende autoverhuurbedrijven, ook het tarief dat je werkelijk betaald. Geen verborgen extra’s dus én je draagt met de huur van een hybride wagen ook nog een beetje bij aan het milieu. Voor meer informatie en reserveren klik hier.

Dit vind je misschien ook leuk