Zomertijd gaat weer in: uur minder slaap kan van invloed zijn op je gezondheid

door Elize van Loon
zomertijd

In de nacht van zaterdag 30 maart op zondag 31 maart moeten Spanjaarden en andere Europese burgers de wijzers van hun klok weer verzetten om de zomertijd in te gaan. Leden van de Europese Unie zijn hiertoe verplicht onder Europese Richtlijn 2000/84/EG.

Om 02:00 uur ’s ochtends zal de tijd veranderen in 03:00 uur. Dat betekent dat we een uur minder slapen. Deze aanpassingen zijn niet zonder controverse en veel deskundigen waarschuwen elk jaar voor de mogelijke gevolgen voor de gezondheid. Net als de rest van de Europese Unie zal Spanje de tijd terugzetten n in de nacht van zondag 27 oktober 2024.

De invloed van de tijdsverandering op de gezondheid

Tijdsveranderingen zijn niet zonder controverse, vooral niet in de zomertijd. Deskundigen zoals die van de Spaanse slaapvereniging (SES) hebben al vaak gewaarschuwd voor de schadelijke gevolgen van het vooruitzetten van de wijzers. De SES stelt dat de tijdsverandering de tijd van blootstelling aan de zon verandert. Bovendien brengt het de interne klok uit balans. Daardoor kan het wel een paar dagen duren om je aan te passen aan het nieuwe ritme. Sommige mensen melden prikkelbaarheid, gebrek aan concentratie, slechte werkprestaties en slapeloosheid. De onbalans kan leiden tot “onvoldoende, ongeorganiseerde slaap van slechte kwaliteit. Die kan het ontstaan van ziekten zoals kanker, Alzheimer en hoge bloeddruk kan bevorderen, maar ook “obesitas, diabetes, hartaanvallen, beroertes, depressie en angst”, veroorzaken, aldus het SES.

Waarom is er zomertijd?

De landen van de Europese Unie veranderen de tijd twee keer per jaar met als belangrijkste doel energie te besparen en te profiteren van het zonlicht. De eerste verandering werd doorgevoerd in Duitsland en Oostenrijk op 30 april 1916. In Spanje gebeurde dit pas in 1918. Toen werd een decreet gepubliceerd om kolen te besparen.

In een verslag uit 2019 van de Commissie industrie, onderzoek en energie van het Europees Parlement staat echter dat dergelijke besparingen marginaal zijn.  Want er zijn dan misschien wel besparingen op verlichting, maar deze liggen niet zo voor de hand bij verwarming. Het verbruik kan in de winter zelfs toenemen.

Spanje heeft een uur meer dan het zou moeten hebben

Over het algemeen heeft Spanje door zijn geografische ligging een uur meer dan het zou moeten hebben. Ondanks het feit dat zijn positie bijna volledig samenvalt met de tijdzone UTC (Coordinated Universal Time), werd in 1940 besloten om de Spaanse tijd te coördineren met Centraal-Europa.

Strikt geografisch gezien zouden de Canarische Eilanden een uur minder moeten hebben dan nu, Galicië zou zelfs twee uur minder kunnen hebben (om op één lijn te komen met de Canarische Eilanden in de UTC-1 tijdzone) en de rest van Spanje een uur minder.

Wanneer is de laatste tijdsverandering in Spanje?

Hoewel het niet bekend is of het de laatste zal zijn, zullen Spanjaarden in ieder geval tot 2026 hun klok vooruit of achteruit moeten zetten, afhankelijk van het seizoen. De Staatscourant publiceerde op 15 maart 2022 de data voor de tijdsverandering in de komende vijf jaar.

De data voor het ingaan van de zomertijd 

– 2024: zondag 31 maart.

– 2025: zondag 30 maart.

– 2026: zondag 29 maart.

De data voor het ingaan van de wintertijd 

– 2024: zondag 27 oktober.

– 2025: zondag 26 oktober.

– 2026: zondag 25 oktober

Dit vind je misschien ook interessant: Dit Spaanse dorp doet op 31 maart niet mee aan zomertijd 

Dit vind je misschien ook leuk