Bekendste Spaanse viroloog klip en klaar over coronavaccin

door admin
Bekendste Spaanse viroloog klip en klaar over coronavaccin

Ze garandeerde dat de vaccins die het publiek bereiken veilig zullen zijn en noemde vaccins ‘de veiligste medicijnen’ ondanks mogelijke bijwerken. Daarover erkende Del Val dat die ‘zorgwekkend kunnen zjin’ maar dat het al decennialang bewezen is dat als bijwerkingen verschijnen, ze dat zes weken tot twee maanden na de vaccinatie doen. 

Voor veel vrijwilligers van de coronavaccins die nu worden onderzocht is die tijd al verstreken, ‘daarom zullen de veiligheidsgegevens solide zijn’, benadrukte de Spaanse viroloog. ‘Ik twijfel niet aan de veiligheid. Indien goedgekeurd door het geneesmiddelenbureau zijn de vaccins volledig te vertrouwen. Als ze niet veilig zijn, worden ze niet goedgekeurd. Het bureau is uiterst streng en heeft de tijd gehad om het te verifiëren’, aldus Del Val.

De deskundige gaf toe dat haar enige twijfel met de vaccins is of ze wel of niet zo effectief zullen zijn als verwacht. Aan de andere kant legde ze uit dat ‘er geen probleem is’ met bijwerkingen. ‘Het eerste dat vaccins veroorzaken, is een lokale reactie op plek waar de vaccinatie is gezet en dat is een teken dat ze ons immuunsysteem voorbereiden en aan het werk zetten’.

‘Die lokale koorts of zelfs algemene koorts, algehele malaise, gevoelloosheid … dat zijn geen nadelige effecten. Dat zijn simpelweg tekenen dat ons immuunsysteem reageert. Er zijn mensen bij wie immuunsysteem op een veel explosievere manier reageert dan bij anderen. Dit betekent niet dat het vaccin bij sommige mensen beter werkt dan bij anderen’, voegde Del Val toe. 

VK keurt twee vaccins goed

Ondertussen was het Verenigd Koninkrijk woensdag het eerste land ter wereld dat het Pfizer- en BioNTech-coronavirusvaccin goedkeurt voor wijdverbreid gebruik, volgend op de goedkeuring van de Medical and Health Products Regulatory Agency (MHRA). De Britse instantie is van mening dat na ‘maanden van rigoureuze klinische proeven en een grondige analyse van de gegevens door de experts’ het vaccin van het Amerikaanse farmaceutische bedrijf en zijn Duitse partner, waarvan de werkzaamheid 95 procent is, veilig is en voldoet aan alle niveaus van kwaliteit en effectiviteit.

Dit vind je misschien ook leuk