Waarom is de vaccinatiegraad in Spanje zo hoog?

door admin
Waarom is de vaccinatiegraad in Spanje zo hoog?

Volgens de laatste gegevens van het Spaanse ministerie van Volksgezondheid zijn in Spanje in totaal 63,8 miljoen doses afgeleverd, zijn er 61,4 miljoen vaccins gezet en zijn 29,8 miljoen Spanjaarden compleet gevaccineerd.

Op basis van deze gegevens vraagt France24.com zich af ‘hoe Spanje de leiding heeft genomen in vaccinaties tegen Covid?’ Deze vraag is door pers in de hele wereld overgenomen. Van de Verenigde Staten tot Frankrijk wordt geanalyseerd wat er in Spanje met betrekking tot de bereidheid om zich te laten vaccineren tegen corona aan de hand is. 

Terwijl in andere landen een hoog percentage van wantrouwen tegen de vaccins is ontstaan, overheerst in Spanje een “groot vertrouwen in het publieke zorgsysteem” en “moedigen hechte familiebanden mensen aan om het vaccin te halen en zo hun familieleden te beschermen.”

“Meer dan 61% van de Spaanse bevolking van 47 miljoen is volledig gevaccineerd, een van de hoogste percentages onder de grote landen van de Europese Unie. In Italië is dat meer dan 57,8%, in Frankrijk 56% en in Duitsland 55,2%. In de Verenigde Staten is 50,3% gevaccineerd volgens dezelfde gegevens.

Het artikel wijst erop dat, volgens een studie uitgevoerd door Imperial College London, 79% van de Spanjaarden vaccins vertrouwt, vergeleken met 62% in de VS, 56% in Frankrijk en 47% in Japan.

AFP wijst erop dat het publieke zorgsysteem in Spanje met een grondwettelijk recht op gratis universele dekking heeft bijgedragen aan het succes van vaccinatie. 

Als andere opvallende factor die de bereidwilligheid onder Spanjaarden om zich te laten vaccineren laat toenemen zou het poliovaccin zijn. AFP legt uit dat, terwijl Europa in de jaren vijftig al tegen deze ziekte begon te vaccineren, het Franco-regime nog bijna tien jaar besloot te wachten. “Als gevolg daarvan raakten duizenden kinderen besmet, wat leidde tot ernstige lichamelijke handicaps en veel doden. Recent bracht deze nalatigheid de regering ertoe de mensen die polio opliepen te erkennen als slachtoffers van het regime ”.

Bekijk ook

Spanje opent locaties voor Covid-vaccinatie zonder afspraak

Dit vind je misschien ook leuk