Maximum leeftijd voor IVF-behandeling in Spanje omlaag naar 40 jaar

door admin
Maximum leeftijd voor IVF-behandeling in Spanje omlaag naar 40 jaar

Een van de aandachtsgebieden is de kunstmatige voortplantingstechniek. De Spaanse minister van Gezondheidszorg, Ana Mato, is met de autonome deelstaten van Spanje overeengekomen dat een beperking van het aantal behandelingen een bezuiniging van ruim 53 miljoen euro kan opleveren.

De grootste besparing wordt gerealiseerd door het instellen van een maximum leeftijd van 40 jaar voor vrouwen voor een IVF behandeling (reageerbuisbevruchting). De kosten voor een IVF behandeling variëren in Spanje van 739 euro (klassieke behandeling) tot 3.897 euro per cylcus plus bijkomende kosten (1.200 euro) voor de medicatie.

Van de 40.252 uitgevoerde cycli in 2010, hadden maar liefst 9.300 cycli betrekking op vrouwen van 40 jaar of ouder. Het schrappen van deze behandeling voor deze leeftijdsgroep levert daarmee een aanzienlijke besparing op van ruim 47 miljoen euro. 

Kunstmatige inseminatie niet vergoed

Daarnaast wordt een besparing gerealiseerd middels een tweede maatregel, namelijk het niet meer vergoeden van kunstmatige inseminatie  voor vrouwen jonger dan 38 jaar. De besparing bedraagt een kleine 7 miljoen euro (behandeling en diagnostiek). 

Bevolkingsonderzoek

Ook denkt het ministerie een bezuiniging te realiseren van 8,4 miljoen euro door het gelijkstellen van de criteria voor het bevolkingsonderzoek naar borts- en darmkanker. In de leeftijdsgroep  50 – 69 jaar worden iedere twee jaar vrouwen opgeroepen voor een onderzoek naar borstkanker en worden mannen iedere twee jaar gescreend op darmkanker middels een ontlastingstest.

Op dit moment is deze maatregel in 8 deelstaten van Spanje van kracht met het doel om in 2015 50% van de Spaanse bevolking hiermee te bereiken. Het Ministerie schat dat het nog ongeveer 10 jaar gaat duren voordat de gehele bevolking wordt bereikt. 

Hielprik

Tenslotte is er op nationaal niveau overeenstemming bereikt om middels de hielprik bij pasgeborenen te screenen op 7 aandoeningen. Sommige deelstaten doen dit al en sommige deelstaten screenen zelfs op meer aandoendingen. Toch denkt men een besparing van 3,2 miljoen euro te kunnen realiseren.

Dit vind je misschien ook leuk