Huurders in Spanje nog tot eind januari beschermd tegen uithuiszetting

door admin
Huurders in Spanje nog tot eind januari beschermd tegen uithuiszetting

De huidige maatregelen werden afgelopen voorjaar goedgekeurd voor de periode tot 30 september en zullen nu vrijwel zeker van kracht blijven tot 31 januari volgend jaar. Mogelijk zullen er vanaf oktober enkele wijzigingen in deze maatregelen worden doorgevoerd. De verantwoordelijke minister van Transport, Mobiliteit en Stedelijke Planning heeft zich tot dusver niet uitgesproken over concrete plannen. 

Geen uithuiszetting en verplichte verlenging van huurcontract

Ondanks dit zwijgen van de minister, hebben andere overheidsbronnen laten weten dat huurders nog vier maanden langer beschermd worden tegen uithuiszetting als gevolg van een huurachterstand. Ook moeten de verhuurders de huurcontracten die binnen deze periode aflopen verplicht met maximaal zes maanden en met ongewijzigde huurvoorwaarden verlengen en moeten de zogeheten grote verhuurders -eigenaren die meer dan tien woningen of meer dan 1.500 vierkante meter vastgoed verhuren- verplicht 50% van de huur kwijtschelden of met de huurder een regeling treffen voor het uitstellen van de betaling. Onduidelijk is nog of ook de speciale huursubsidie voor huurders en de regeling voor uitstel van betaling van de hypotheek voor huiseigenaren zal worden verlengd.  

Alleen voor huurders met inkomstenverlies door coronapandemie

De regeling die in maart van kracht ging, is uitsluitend bedoeld om kwetsbare huurders te beschermen die kunnen aantonen door de coronacrisis groot inkomstenverlies te lijden als gevolg van definitief of tijdelijk ontslag. Zelfstandig ondernemers of werkgevers moeten kunnen aantonen dat zij een inkomsten- of omzetverlies van minimaal 40% lijden. Ook mag het verzamelde inkomen van het huishouden niet hoger zijn dan drie keer de minimale inkomensgrens voor het ontvangen van sociale steun, wat neerkomt op een verzameld maandinkomen van 1.613,52 euro. Wanneer aan deze voorwaarden niet wordt voldaan worden huurders met de gangbare alternatieve overheidsmaatregelen beschermd.

De beschermende maatregelen werden in maart geïntroduceerd op aandringen van belangenverenigingen zoals het Plataforma de Afectados por la Hipoteca en verenigingen die zich inzetten voor de belangen en bescherming van huurders in Spanje. Zij eisen nu dat de verlenging van de maatregelen niet tot 31 januari, maar voor heel 2021 wordt goedgekeurd. 

Dit vind je misschien ook leuk