Spanje voert plafond in voor contante betalingen

door admin
Spanje voert plafond in voor contante betalingen

Naast het verminderen van de hoeveelheid geld die contant betaald mag worden, zorgt de wet ook voor het reguleren van de stroom van cryptocurrencies. Het doel is de “definitieve verdwijning” van de contante betaling. Spanje volgt hiermee een lijn die in andere Europese landen al langer gevolgd wordt.

Sinds de inwerkingtreding van deze fraudebestrijdingswet 11/2021, reeds gepubliceerd in de Staatscourant, is de algemene limiet voor contante betalingen verlaagd van de eerder vastgestelde 2.500 euro naar 1.000 euro.

In de officiële staatspublicatie staat het als volgt omschreven: “Verrichtingen waarbij een van de tussenkomende partijen als ondernemer of professional optreedt, met een bedrag gelijk aan of groter dan € 1.000 of het equivalent daarvan in vreemde valuta, kunnen niet contant worden betaald”. Wanneer de betaler een natuurlijk persoon is die rechtvaardigt dat hij zijn fiscale woonplaats niet in Spanje heeft en dat hij niet handelt als ondernemer of beroepsbeoefenaar, “zal het bovengenoemde bedrag 10.000 euro of het equivalent daarvan in vreemde valuta zijn.”

Dit betekent dat in het algemeen elke betaling van meer dan 1.000 euro in een winkel, een winkelcentrum of een bedrijf met een bankpas moet worden gedaan. De afschaffing van grote contante betalingen zou ertoe leiden dat transacties beter in de rekeningen worden weergegeven. Dit vergemakkelijkt het opsporen van fraude. Betalingen tussen particulieren woonachtig in Spanje behouden daarentegen hun maximum van 2.500 euro.

De verlaging van het maximale bedrag dat contant mag worden betaald, is volgens de regering te danken aan de goede ontvangst van de maatregel heeft gehad. Deze heeft niet tot grote klachten geleid bij de groepen die erdoor worden getroffen.

De Europese Commissie stemde ermee in geen limieten te stellen aan contante betalingen, onder meer omdat zij van mening is dat dit de financiering van terrorisme niet zou voorkomen. Bovendien zou het worden beschouwd als een schending van de persoonlijke vrijheid van Europeanen. Tot slot kan de doeltreffendheid ervan niet precies worden gekwantificeerd. Wel heeft de Europese Unie op 3 juni bepaald dat reizigers die met 10.000 euro of meer de EU binnenkomen of vertrekken, aangifteplicht hebben.

Ook andere landen van de Europese Unie hebben een limiet voor contante betalingen ingesteld. In Italië ligt die op 2.000 euro en vanaf 1 januari volgend jaar wordt dat 1.000 euro. In Frankrijk is de limiet sinds 2015 ook ingesteld op 1.000 voor ingezetenen, hoewel niet-ingezetenen tot 15.000 euro contant kunnen betalen. In overheidskantoren daarentegen is de limiet 300 euro. In België mag sinds 2014 maximaal 3.000 euro contant worden betaald. Dat is het dubbele van het maximumbedrag in Griekenland. In Roemenië ligt het plafond op ongeveer 2.260 euro. Duitsland stelt op zijn beurt geen limieten, maar mensen die meer dan 10.000 euro contant willen betalen, moeten zich registreren. 

Dit vind je misschien ook leuk