Het belang van een particuliere zorgverzekering in Spanje

door admin
Het belang van een particuliere zorgverzekering in Spanje

Gezondheidszorg is in Spanje voor iedereen een wettelijk bepaald recht waarin wordt voorzien door de Spaanse overheid via de sociale zekerheid, Seguridad Social. Alle Spaanse ingezetenen die sociale lasten in Spanje afdragen via dienstverband, zelfstandig ondernemer zijn, of pensioen/uitkering vanuit Spanje of andere verdragslanden ontvangen, hebben recht op zorg via de Seguridad Social. Parallel hieraan bestaat er echter een grote particuliere zorgsector met eigen voorzieningen.

Wie in Spanje verblijft maar nog woonachtig is in Nederland (vakantievierders, overwinteraars) kan zowel via de Nederlandse ziektekostenverzekering als via de reisverzekering aanspraak maken op particuliere zorg in Spanje. Wie naar Spanje verhuist en geen adres in het land van herkomst meer heeft, heeft geen dekking meer op zijn ziektekosten door de Nederlandse of Belgische verzekering.

Seguridad Social en staatsziekenhuizen

De Seguridad Social heeft eigen huisartsen als eerste lijn die indien nodig doorverwijzen naar de tweede lijn, de staatsziekenhuizen. De verzekerde krijgt een huisarts toegewezen die vaak in het gezondheidscentrum (ambulatorio of centro salud) werkzaam is in dezelfde buurt als waar de verzekerde woont. Bij deze centra kunnen mensen ook terecht voor eerstehulp. Ze doen in dat geval dienst als een EHBO-post. Kinderen die verzekerd zijn via de Seguridad Social krijgen een kinderarts (pediatra) toegewezen.

Met een acuut levensbedreigende aandoening, bijvoorbeeld hartinfarct of hersenbloeding, was normaal gesproken vóór de coronapandemie snelle en hoogwaardige hulp beschikbaar via deze staatszorg. Voor minder acute zaken zoals een nieuwe heup, knie, MRI-scans, zijn de wachttijden in het algemeen nog beduidend langer dan in Nederland. Dat was al zo na jarenlange bezuinigingen in de zorg, nu in de coronacrisis is dat helemaal het geval.

Particuliere sector, privéklinieken en ziekenhuizen

In de particuliere zorgsector in Spanje zijn een groot aantal vrij gevestigde huisartsen en specialisten te vinden. Veel artsen werken zelfs deels in de Seguridad Social en deels in de particuliere sector. Vooral aan de populaire Spaanse kusten zijn de laatste jaren veel particuliere ziekenhuizen bijgekomen. Privéziekenhuizen verschillen van staatsziekenhuizen doordat zij vaak kleinschaliger en luxueuzer zijn opgezet. Zij werken bovendien in het algemeen met een winstoogmerk en hebben daarom ook meer oog voor een goede service om patiënten tevreden te stellen.

Waar in staatsziekenhuizen door budgettaire krapte misschien soms ‘te weinig’ wordt gedaan, geldt in de privézorg soms het tegendeel. Over het algemeen geldt dat wachtlijsten bij privéklinieken niet bestaan, dat men werkt met apparatuur van de laatste generatie en veelal met topspecialisten. Vooral zorginstellingen langs de Costa’s hebben vaak service in het Engels of werken nauw samen met tolken en vertalers.

Particulier verzekeren is bijverzekeren

Wie in de huidige onzekere tijden zeker wil zijn van een goede en tijdige behandeling bij gezondheidsproblemen kan in Spanje gelukkig dus terecht in de particuliere zorg. Tal van privéziekenhuizen en medische klinieken kunnen wel snel ingrepen uitvoeren en hebben niet te maken met lange wachtlijsten. Daarvoor is een privé zorgverzekering nodig en dit hoeft helemaal niet duur te zijn.

Met een particuliere zorgverzekering heeft u geen doorverwijzing nodig van een huisarts voor een consult aan de specialist. Er kan direct een afspraak worden gemaakt bij de desbetreffende arts. Bovendien heeft u bij opname in een ziekenhuis altijd recht op een privékamer.

Waarom nu uw particuliere zorgverzekering afsluiten?

De zorgverzekeraars hebben ingespeeld op de toegenomen vraag naar particuliere zorgverzekeringen en bieden momenteel erg interessante tarieven aan, waarbij er tot 36 procent korting gegeven wordt op de premie. Als u daarnaast ook nog eens de polis uiterlijk 1 december afsluit, ontvangt u een cadeaubon t.w.v. 35 euro of 50 euro, afhankelijk van welke verzekering u afsluit.

Meer weten over particuliere ziektekostenverzekeringen in Spanje? Neem dan contact op met Hypotienda per email via info@hypotienda.com of bel naar (0034) 951 319 383. Hypotienda kan u begeleiden voor al uw verzekeringen in Spanje en is al meer dan 10 jaar actief op het gebied van verzekeringen. Dankzij een volledig team van Nederlands sprekend personeel bent u bij Hypotienda altijd verzekerd van begeleiding in uw eigen taal.

Dit vind je misschien ook leuk