Spanje wil vennootschapsbelasting verhogen

door admin
Spanje wil vennootschapsbelasting verhogen

Met Spanje kreeg ook Portugal van de Europese ministers van Financiën te horen dat de sanctieprocedure over het niet nakomen van de begrotingsregels officieel van start is gegaan. Dat betekent dat beide landen daarmee slechts 10 dagen kregen om te lobbyen bij de Europese Unie in een poging een boete te voorkomen. De Europese Commissie, de uitvoerende tak van de Europese Unie, zal vervolgens hun argumenten horen en binnen 20 dagen over een sanctie beslissen.

Boete

Volgens de regels van de Europese Unie kan de commissie boetes opleggen welke kunnen oplopen tot 0,2 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP) aan landen welke herhaaldelijk de begrotingsregels negeren. Het is echter niet eerder in de geschiedenis van de Europese Unie zover gekomen dat dit ook daadwerkelijke gebeurde. In het geval van Spanje zou een maximale boete op kunnen lopen tot 2 miljard euro.

Maatregel op losse schroeven

De Guindos geeft gaf wel aan dat de wet moet worden gewijzigd om deze belasting op te leggen. Hiermee staat de maatregel van De Guindos dan ook meteen op losse schroeven. Een demissionair kabinet kan namelijk geen wetswijziging doorvoeren en in Spanje.  Na de tweede landelijke verkiezingen van 26 juni jl. is er geen enkele partij met een absolute meerderheid. Zodoende zullen partijen tot een coalitie moeten komen.

Coalitie

Ondanks dat De Guindos van de partij is welke de meeste stemmen heeft gewonnen in de laatste verkiezingen (PP), blijft de kans bestaan –  al is deze wel erg klein – dat de overige drie grootste partijen (PSOE, Podemos en Ciudadanos) tot een akkoord komen om een kabinet te vormen zonder de PP. In dat geval zou De Guindos geen deel uitmaken van de nieuwe regering en is het dus onzeker of dat kabinet zijn voorstel overneemt.

Volgens Europese regels mogen landen slechts een begrotingstekort hebben van 3% van het bbp, het was voor Spanje echter al vooraf al helder dat dat niet haalbaar was. De commissie had daarom als doel gegeven dat het begrotingstekort maximaal op mocht lopen tot 4.2%. Nu Spanje over 2015 een begrotingskort had van 5.1 procent van het BBP is het doel niet behaald. Daarentegen zijn er wel grote stappen gemaakt in vergelijking met het begrotingstekort van 2011 welke 9.07 procent  bedroeg. 

Wilt u meer weten over belastingen in Spanje, neem dan vrijblijvend contact op met Gimbrère Advocaten om te kijken wat zij voor u kunnen doen. 

Dit vind je misschien ook leuk